El recentment ordenat com a Bisbe de Solsona, Xavier Novell, afirma que 'quan algú parla bé de tu perquè en el fons vol criticar un altre, et sents usat', en referència a les lloances que va rebre des del grup conservador Germinans Germinabit, contrari al Cardenal Sistach, quan es va anunciar el seu nomenament. En una entrevista a l'ACN, Novell ha estès la mà al seu sector crític, el Fòrum Ondara, assegurant que ja s'hi ha reunit i que li han plantejat 'coses entenimentades'. Pel que fa al Museu Diocesà, sobre el qual hi ha pendent arribar a un acord amb l'Ajuntament de Solsona i la Generalitat, ha apostat per reprendre les converses després de les eleccions municipals.

Xavier Novell és, des del passat 12 de desembre, el Bisbe més jove dels Països Catalans i també de l'Estat espanyol. Es mostra satisfet pels primers dies exercint en el càrrec assegurant que s'ha trobat 'un clima de disponibilitat' per part dels capellans amb qui ha parlat. Novell va ser acollit amb les crítiques del Fòrum Ondara, un col·lectiu del bisbat de to progressista, i amb els aplaudiments del grup conservador Germinans Germinabit.

De Germinans Germinabit, el Bisbe de Solsona diu que 'no sé qui hi ha darrere d'aquest grup'. Amb tot, després de llegir-ne alguna publicació assegura que 'sempre he vist que la seva intenció no era aplaudir-me a mi sinó criticar l'Arquebisbe de Barcelona i els seus col·laboradors'. En aquest sentit, Novell alerta que 'quan algú parla bé de tu perquè en el fons vol criticar un altre, et sents usat'.

'De la mateixa manera que em sembla poc encertat i un servei flac a l'Església que hi hagi un grup a la meva diòcesi que em critiqui' assenyala, Novell també troba malament que hi hagi opositors de Lluís Martínez Sistach. De totes maneres, el Bisbe de Solsona afirma que accepta les crítiques del Fòrum Ondara perquè 'no faig totes les coses bé'.

Més enllà d'acceptar les crítiques, el que ja ha fet el nou bisbe és reunir-se amb alguns membres del Fòrum Ondara. Un col·lectiu que, tal com admet el mateix Novell, 'no esperaven aquest bisbe sinó que potser n'esperaven un altre'. Durant els darrers dies, explica, ha parlat amb un integrant destacat d'aquest grup i assenyala que 'la conversa va anar bé'.

'Em va comentar una sèrie de coses que em semblen entenimentades, que em sembla que hauríem de fer', diu Novell, tot afegint que ha dedicat part de la seva pregària a pensar en algunes d'aquestes matèries. Són passos que està fent el nou bisbe per combatre les crítiques juntament amb les 'sorpreses' que, assegura, aniran arribant.

Xavier Novell defineix aquestes sorpreses, a les quals ha fet esment darrerament, com 'intereclesials'. Canvis que, afegeix, de portes enfora 'passaran desapercebuts' perquè seran accions com impulsar 'un nou moviment' o 'convidar tres seminaristes que no són d'aquí a venir a estudiar'.

Segons el bisbe, davant la manca de capellans 'potser s'haurà d'obrir la porta a altres vocacions si tots ho veiem clar', en referència a nous religiosos de l'Europa de l'est o l'Amèrica del sud. 'No sóc un gran amant de buscar vocacions estrangeres, penso que s'ha de fer amb un gran discerniment', indica Novell, tot afegint que 'no és fàcil, hi ha riscos, però no ens hi hem de tancar'.

Sigui com sigui, Novell està convençut que 'també hi haurà sorpreses en la manera de fer les coses'. En aquest sentit, destaca que el seu predecessor, monsenyor Jaume Traserra, 'tenia un estil i jo en tinc un altre'. Com a exemple, explica que 'sóc fill de cal Casanova i de cal Serra, i les dues cases sempre han tancat plaça'. És a dir, li agrada atansar-se a la gent, i interessar-se. 'Amb el Bisbe Traserra, que no era d'aquesta manera, jo patia una mica i el feia patir', afegeix.

Passades les municipals

Pel que fa al futur del Museu Diocesà, Novell ha apostat per reprendre les converses amb el Govern de la Generalitat i l'Ajuntament de Solsona passat el maig, assegurant que 'd'aquí un temps hi haurà eleccions municipals i no sé si l'ajuntament estarà per la labor, tampoc jo sóc el que té pressa'. Això, tot després d'assenyalar que 'ara hi ha canvi de Govern, sembla, i hem d'esperar un nou director general'.

De totes maneres, sobre les peces que hi ha dipositades al museu, el bisbe ha afirmat que 'no blindaré aquestes peces' de la mateixa manera que, diu, no ho va fer el seu antecessor. En aquesta línia, s'ha mostrat partidari que el propietari les tingui sempre a la seva disposició 'si pot garantir la seva conservació i el seu culte allà on era la peça'. 'Si podem aconseguir una fórmula amb què els recursos hi siguin sense que les peces hagin de quedar blindades al museu, arribarem a un acord', afegeix.

Fidel a l'evangeli

Pel que fa a afers que ocupen l'actualitat de l'Església catòlica, com ara l'ús del preservatiu, Novell es mostra rotund assegurant que 'la nostra missió no és dir el que la gent vol sentir sinó dir la veritat'. En el cas del condó, el bisbe assegura que 'hem de ser juntament amb o independentment dels pares una instància de formació' i no aprofundir més en aquest debat perquè, afegeix, 'als joves no els interessa si l'Església aprova o no el preservatiu'.

'Ajudar-los a descobrir que la sexualitat no és un joc, no és una manera més divertida de passar el cap de setmana que no pas si només un beu, surt o parla', és el que s'ha de fer amb els joves segons el Bisbe de Solsona. Alhora, sentencia que 'tots els actes humans tenen conseqüències i has de ser responsable dels teus actes'.

Novell no es mostra partidari de flexibilitzar aquestes posicions perquè, segons assegura, els 'discursos simpàtics' portats a terme per confessions com l'Església anglicana 'el que han provocat no és ni més simpatia ni més adhesió a la pràctica'. En aquest sentit, indica que moltes persones poden acabar donant la raó a l'Església quan vegin que algunes conductes no els han portat a la felicitat.

Sobre com afecta la crisi econòmica a les pràctiques religioses, Novell ha assenyalat que 'potser en moments de dificultat, la persona s'agafa més a la fe'. Segons el bisbe, hi ha hagut un augment de les persones que entren a les esglésies i que encenen espelmes. Un acostament que no es tradueix en assistència a missa perquè, diu Novell, 'arribar a l'eucaristia és el cimal de la vida cristiana per a les persones que estan allunyades'.