L'emoció continguda i l'alegria van explotar a la plaça de l'Ajuntament quan l'enxaneta dels Castellers de Solsona va coronar, ahir al migdia, el quatre de set, la fita que s'havia marcat la jove colla local en la primera diada castellera que se celebrava a la ciutat, i que va completar amb un tres de sis aixecat per sota i un set de sis, tots tres descarregats. Els Castellers d'Esparreguera i la Colla Jove Xiquets de Vilafranca, amb estructures de sis i set pisos respectivament, van acompanyar els solsonins en una data tan especial.

I, certament, poc es podien imaginar els impulsors dels Castellers de Solsona que deu mesos després d'engegar la seva iniciativa l'entitat es consolidaria amb la força amb què ho ha fet. Des del mes de desembre passat, quan es va constituir formalment la colla, la litúrgia castellera, els seus tecnicismes i els instruments que acompanyen el món casteller s'han incorporat ràpidament a la societat solsonina; i en els moments culminants de la diada d'ahir es podia tallar amb ganivet la tensió i el silenci que s'apoderaven de la plaça de l'Ajuntament en els moments àlgids de les construccions humanes.

Els Castellers de Solsona, que de mica en mica han convertit la placeta ubicada davant la casa consistorial en el centre de les seves actuacions, van començar forts amb el quatre de set, l'estructura que presentava més dificultats i que construïen per primera vegada. Tal com explica Jaume Gangolells, cap de colla, "vam decidir començar amb el castell més complex perquè hi havia molts nervis, que s'haurien incrementat a mesura que hauria passat l'estona". Després del tres de sis aixecat per sota i el set de sis, que van carregar i descarregar amb seguretat, els Castellers de Solsona van acabar l'actuació amb un pilar de cinc i els tres pilars de comiat de rigor.

La festa va començar a les 12 del migdia amb la sortida dels castellers de les tres colles participants des de la sala polivalent i fins a la plaça de l'Ajuntament, acompanyats per la batucada dels solsonins Takumba. Després de l'actuació castellera, un dinar de germanor a la sala polivalent va servir per recarregar l'energia perduda una estona abans, a plaça; tot seguit, es van succeir actuacions musicals que van cloure la primera diada castellera de Solsona, que així posava fi a una temporada que ha confirmat que els castells tenen el futur assegurat a Solsona.