Solsona acomiadarà avui mossèn Joaquim Calderer, que va estar al capdavant del Museu Diocesà i Comarcal de Solsona des del 1981, quan se li va encomanar la tasca de coordinar la reforma i reestructuració de l'equipament (que tenia manca d'espai i dificultats econòmiques). Dos anys més tard, el museu va reobrir les portes integrat dins la Xarxa de Museus de la Generalitat. L'any 2005 es va jubilar i Jaume Bernades, que fins aleshores era director tècnic, en va assumir la direcció en solitari. Mossèn Calderer va morir dijous als 81 anys, a causa d'una malaltia. La capella ardent va quedar instal·lada ahir a l'església del seminari de Solsona.

La seva dedicació a la cultura, l'art i el patrimoni el va fer mereixedor del reconeixement de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, que l'octubre del 2010 el va nomenar acadèmic corresponent a Solsona. El mes de juny passat va recollir el diploma que l'acreditava com a tal a Barcelona.

Joaquim Calderer i Serra havia nascut l'any 1929 a la parròquia d'Obiols, pertanyent al municipi berguedà d'Avià. El 1941 va entrar al seminari i, després de rebre el diaconat, el 19 de juliol del 1953 va ser ordenat sacerdot per l'aleshores bisbe de Solsona, Vicent Enrique i Tarancón. La seva tasca pastoral el va dur a ser nomenat coadjutor de Casserres i encarregat de Fonollet. El 1956 el van destinar a Maçaners (Lleida) i el 1959 a l'antiga parròquia de Sant Salvador de la Vedella (Cercs), on va ser regent, tasca que va compaginar amb la de professor de l'escola pública.

Reflotar un museu tancat

Després d'uns anys a la Vedella, la destinació següent de Calderer va ser Solsona, on el 1981 se li va encarregar la direcció del museu en un moment crític per a l'equipament cultural: la insuficiència d'espais i la manca de recursos econòmics havien propiciat que el museu tanqués, a l'espera d'un projecte de reestructuració que permetés obrir-lo de nou. Aquest mateix any es van iniciar converses amb la Generalitat de Catalunya per mirar de desencallar la situació i es va decidir encarregar a mossèn Joaquim Calderer la direcció del museu i la coordinació de la seva reforma. Finalment, el 1982, Bisbat, Generalitat i Ajuntament arribaven a un acord i el museu solsoní s'integrava a la Xarxa de Museus de la Generalitat, amb el nom de Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, que va reobrir el 26 de novembre del 1983, amb la presència de l'aleshores president de la Generalitat, Jordi Pujol. L'acord va comportar la incorporació d'un director tècnic nomenat per la Generalitat, càrrec que va assumir Josep Maria Trullén fins al 1994, quan Jaume Bernades (l'actual director) el va rellevar. Bernades i Calderer van treballar conjuntament fins l'any 2005, quan Calderer es va jubilar i l'actual director va assumir-ne la direcció en solitari.

Actiu després de jubilar-se

Després de la seva jubilació, mossèn Calderer va continuar col·laborant activament al bisbat en diferents tasques, com la creació del logotip de la diòcesi i de la pàgina web o el calendari diocesà. També va estar al peu del canó en l'organització dels actes commemoratius del Mil·lenari de Sant Dubte d'Ivorra i, com a bon coneixedor de l'art i el patrimoni, va col·laborar en els projectes de restauració de diferents esglésies del bisbat. La cúria solsonina, per mitjà d'un comunicat, li agraeix tots els anys dedicats al servei de la diòcesi de Solsona. "Descansi en pau", conclou la nota.