El Jutjat de Primera Instància i Instrucció de Solsona ha disposat el sobreseïment del cas del gos mort a trets a Torà (Segarra). És el segon cop que el jutge dicta el sobreseïment de la causa, el primer va ser el juny de 2012 en considerar que no quedava justificada la perpetració d'un delicte. Ara, el magistrat entén que els imputats del cas -l'extinent d'alcalde de Torà, Josep Maria Alsina, i l'alcaldessa, Mercè Valls- no tenien intenció de fer patir l'animal. L'entitat ecologista Ipcena presentarà un recurs d'apel·lació per una decisió que considera "injusta". El fets van tenir lloc el 29 de març de 2012 quan Alsina va disparar al mig de la via pública un gos abandonat provocant-li la mort.

El juny del 2012 el Jutjat de Primera Instància i Instrucció de Solsona va disposar el sobreseïment provisional de les diligències obertes contra el regidor de l'Ajuntament de Torà, Josep Maria Alsina, per la mort d'un gos a la localitat en considerar que no quedava prou justificada la perpetració d'un delicte. L'entitat ecologista Ipcena va recórrer la interlocutòria i el jutge va decidir reobrir el cas per l'aparició de testimonis dels fets. D'aquesta manera, tant Alsina com la mateixa alcaldessa de Torà, Mercè Valls, van declarar a principis de 2013 als Jutjats de Solsona.

En la seva declaració, Alsina va reconèixer que havia disparat l'animal però va negar el fet que colpegés el gos amb un pal fins a provocar-li la mort, fet que denunciava Ipcena. De la seva banda, Mercè Valls va al·legar durant la seva declaració al Jutjat que l'Ajuntament no tenia recursos per fer-se càrrec de l'animal i que ella no va presenciar l'execució del gos abandonat ni tampoc va donar cap instrucció al tinent d'alcalde.

Ara, el Jutjat de Primera Instància i Instrucció de Solsona ha tornat a dictar el sobreseïment del cas en considerar que, tot i que Alsina va matar l'animal, no ho va fer per fer-lo patir. Davant d'aquest fet, l'entitat Ipcena considera que el patiment del gos "queda més que acreditat" i denuncia que és una "injustícia" que el jutge hagi arxivat el cas. Per això, l'entitat ja ha anunciat que tornarà a interposar un recurs d'apel·lació a la decisió judicial.

Els fets

Els fets van tenir lloc el 29 de març del 2012. Després dels intents de l'Ajuntament de Torà per trobar algú que es fes càrrec d'un gos abandonat que hi havia a la població, va ser el Servei de Protecció de la Natura (Seprona) qui va capturar i lligar l'animal a un pal, però els agents d'aquest cos van marxar del lloc deixant el gos i al·legant que no se'n podien fer càrrec. L'animal estava lligat als afores del poble, prop d'una residència d'avis, un parc infantil i el camp de futbol.

Va ser llavors quan el regidor Josep Maria Alsina, davant suposadament de l'alcaldessa i altres testimonis, hauria disparat tres trets amb una escopeta. La mort de l'animal va crear polèmica al poble, i diferents fòrums virtuals i pancartes penjades al carrer van voler denunciar la mort del gos. Arran dels fets, l'alcaldessa de Torà va destituir Alsina del càrrec de tinent d'alcalde que ocupava i va perdre les responsabilitats municipals que tenia, tot i que va mantenir l'acta de regidor.