El Solsonès ha perdut una de les figures més emblemàtiques del Carnaval. Mario Vilaginés, popularment conegut com el Mario de Cambrils, d'on era veí, va morir als 74 anys a causa d'una malaltia. Va ser un dels protagonistes de la multitudinària festa solsonina durant tretze edicions: del 2000 al 2012 va ser l'encarregat de fer la "bramada". L'any passat, per problemes de salut, ja no va participar-hi. El funeral tindrà lloc avui, a les 11 del matí a l'església de Sant Martí de Cambrils.

Mario Vilaginés va néixer a cal Mores de Cambrils (Odèn) l'any 1939 i es va dedicar a la pagesia i a fer de manobre. Va ser el bramador oficial del Carnaval de Solsona des de l'any 2000, quan va substituir Josep Alzina, popularment conegut com el Pep dels Oriols. La seva darrera intervenció per fer la popular "bramada" (imitació del bram del ruc) va ser durant el Carnaval del 2012. L'any passat, a causa dels problemes de salut, ja va ser rellevat pel solsoní Marc Arnau, que assumirà aquest paper a partir d'ara.

El president de l'Associació de Festes del Carnaval de Solsona, Pere Obiols, es va mostrar ahir "trist" per la seva mort i "agraït pel que va fer, sempre alegrement i amb ganes". A més, afirma, "ho va fer de manera molt digna i la gent ja l'esperava".

Obiols, que l'any 2000 formava part de la junta del Carnaval, recordava ahir com van proposar al Mario de Cambrils que fes la bramada del Carnaval. "Des de Cambrils ens van dir que hi havia un home que feia bramar els rucs d'una muntanya a l'altra. Uns quants vam anar-hi per fer la prova i, efectivament, va fer bramar el ruc". En aquella ocasió, l'any 2000, la junta va optar per dur un ruc de veritat a la plaça per tal que contestés al bram de Vilaginés, fita que, com recordava el president del Carnaval, es va aconseguir.

Vilaginés s'havia convertit en un dels personatges més apreciats del Carnaval de Solsona, on el públic l'animava amb cants de suport durant l'acte en el qual es proclama el Mata-ruc d'Honor. En una entrevista a aquest diari, el Mario de Cambrils explicava que havia après a bramar gràcies a un cosí seu i assajant amb el ruc del seu veí. "Ens havíem fet un tip de riure practicant", recordava.

Un home actiu al municipi

L'alcalde d'Odèn, Andreu Alet, va lamentar ahir el traspàs de Vilaginés, al qual definia com "tota una institució en l'àmbit comarcal" i que recordava com una persona molt activa. Així, el batlle va explicar que estava vinculat a diferents colles de caçadors, a l'equip de botifarra, era soci del futbol sala de Cambrils i "participava en totes les festes".