Rosa Cases, solsonina que va néixer fa 45 anys, ha estat escollida presidenta d'Òmnium Cultural del Solsonès. Anteriorment, ha format part d'altres entitats, com l'AMPA de l'Escola Arrels, de la qual també ha estat la presidenta durant sis anys. El seu pas durant 3 anys com a vocal de la junta d'Òmnium Solsonès i el suport dels socis l'ha convertit en la primera dona que presideix l'entitat a la comarca.

Fa 3 anys que va entrar a la junta d'Òmnium Solsonès com a vocal. Què l'ha motivat a fer el pas endavant per presentar-se a la presidència?

El que era fins ara president, el Ramon Segués, ens va dir que després de 10 anys al capdavant de l'entitat volia plegar. Per tant, calia una renovació. En saber-ho, la junta comarcal vam fer una reunió i allà se'm va demanar si estava interessada a ocupar el càrrec de la presidència. Per a mi, que la junta em proposés per passar al capdavant de l'entitat va ser un fet molt important i que em provocava inquietuds. Tot i així, també penso que el president, encara que sigui la cara visible, al darrere té la tasca d'Òmnium Cultural, una feina d'equip, i no em veig capacitada de poder fer la feina sense l'equip que tinc amb mi.

Quins reptes li suposa a vostè i a l'entitat aquest canvi a la presidència?

Personalment és un gran repte, i substituir Ramon Segués és un repte doblement gran perquè és la persona que va impulsar la creació d'Òmnium Solsonès quan només érem 66 socis. Ara ha deixat la presidència amb 518 socis. En aquests 10 anys s'ha fet molt bona feina. A més, han quedat marcades les línies que hem de seguir. Fa 3 anys que soc a la junta i he anat coneixent Òmnium Solsonès, i el nostre repte és mantenir el creixement de socis i la qualitat dels actes i celebracions que organitza l'entitat.

Quins actes organitza Òmnium?

Òmnium Solsonès té tres grans projectes consolidats: la celebració de Sant Galderic, la Flama del Canigó i els Premis Drac. Hem de lluitar per mantenir el nivell i la qualitat amb què s'estan fent. També continuarem fent conferències, presentacions de llibres, tallers, etc.

Hi haurà canvis a l'entitat?

Aquests propers mesos vindran marcats pel judici als presos polítics i a la democràcia. Òmnium Nacional està preparant una campanya per acusar l'Estat davant la vulneració de drets i aquesta també la farem arribar amb actes i reivindicacions a Solsona. Els objectius d'Òmnium són la defensa de la llengua, la cultura i el país. Constantment aquests tres aspectes estan sent atacats, i mentre això passi té sentit ser-hi. En l'àmbit local, amb la nova junta tenim la intenció de potenciar la nostra visibilitat a les xarxes socials. Això ens ajudarà a ser més presents a la vida de la ciutat i a arribar a franges d'edat a les quals abans no arribàvem.

Què és el que li fa més respecte d'aquesta nova etapa?

Passar a ser la presidenta de l'entitat és un càrrec que suposa un extra de feina, però això no em fa por, al contrari, m'il·lusiona. En canvi, passar a ser una persona pública sí que és un repte. És molt complicat succeir un president com el Ramon, que ha estat des de sempre una cara visible a la comarca. Però penso que una mica la meva inconsciència m'ha fet fer aquest pas endavant. Però estic segura que amb els temps aniré superant aquest repte.

Actualment, quin paper juga Òmnium Cultural a la política catalana?

El país està desorientat, no sabem com anirà el judici ni què ens espera després. Òmnium està fent la tasca de cosir el país. S'està fent molta feina de negociació entre partits i entitats sobiranistes. L'ANC i Òmnium tenim molt bona connexió i anem a l'una per aglutinar el màxim de gent possible, juntament amb els CDR. Jordi Cuixart, el nostre president, sempre diu que hem de treballar incansablement per la unitat estratègica. I així ho estem fent.

Òmnium Cultural ha llançat la campanya «Jo acuso» per afrontar el judici als líders independentistes i al seu president, Jordi Cuixart. En què consisteix?

És la campanya més gran que ha fet mai Òmnium. Hem d'acusar la manca de llibertats que pateix el nostre país. El portaveu de l'entitat, Marcel Mauri, va venir fa un parell de dissabtes a Solsona i ens va explicar que es farien més de mil actes per tot Catalunya amb l'objectiu d'aconseguir el màxim d'acusacions populars contra l'Estat espanyol. A part, recorrerem tots els racons del país i també part de l'estranger per explicar el projecte de futur d'una República justa i per a tothom.