05 de juny de 2020
05.06.2020
Regió7

El CTFC afirma que la tòfona podria activar camps abandonats

En l'estudi, realitzat amb la UdL, es conclou que es poden promoure plantacions del fong

04.06.2020 | 23:56
El CTFC afirma que la tòfona podria activar camps abandonats

Convertir pastures abandonades en plantacions de tòfones pot ser una estratègia per recuperar-ne la producció, segons conclou un estudi que ha estat realitzat per un equip investigador del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), amb seu a Solsona, i la Universitat de Lleida (UdL).

L'informe detalla que el nombre de tòfones silvestres, és a dir, situades en entorns forestals, ha disminuït els darrers cent anys, fet que, s'afegeix a l'estudi a partit de la recerca, ha impulsat l'establiment de plantacions en diferents regions de clima mediterrani d'arreu del món. Així, davant del seu èxit, recentment ha crescut l'interès per cultivar aquest fong comestible en pastures abandonades o antics camps agrícoles situats dins el bosc.

Una de les principals preocupacions és que el bosc pot actuar com a font d'altres fongs associats a espècies arbòries mediterrànies, els anomenats fongs ectomicorízics, que podrien desplaçar la tòfona i per tant, perjudicar-ne la producció.

Partint d'aquesta premissa, l'equip d'investigadors ha dut a terme la investigació en una plantació d'alzines de cinc anys d'edat situada en una pastura abandonada del Prepirineu que estava envoltada d'un bosc.

Els resultats de l'estudi indiquen que tot i que la proximitat de bosc influeix en la comunitat fúngica associada als arbres plantats, aquest fet no té perquè limitar el creixement de la tòfona en les plantacions silvestres.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook