La tercera edició del Premi Solsonès ha quedat posposada fins que les circumstàncies de la pandèmia ho permetin. Segons ha informat el Consell Comarcal del Solsonès, impulsor de la iniciativa, la disminució de l’activitat a la comarca i les dificultat derivades de les mesures covid-19 fan que en aquests moments l'acte de lliurament sigui inviable.

La Junta del Consell Cultural Francesc Ribalta ha pres aquesta «difícil però necessària decisió» per diferents motius. Segons va explicar el conseller comarcal de Cultura, Ignasi Campà, en la darrera sessió plenària de l’ens comarcal, el principal factor que ha portat a la suspensió del premi és la disminució de l’activitat cultural, social o esportiva com a conseqüència de la pandèmia. Aquesta notable reducció al Solsonès ha fet disminuir la possibilitat de guardonar possibles candidats.

Segons ha informat l’ens comarcal, un altre dels factors que ha estat determinant a l’hora de posposar la tercera edició del Premi Solsonès és el fet de que no es pogués poder portar a terme la votació presencial dels guardonats, fet que, a hores d’ara, "esdevindria un element de risc de contagi de la covid-19 que cal evitar".

Per últim, un tercer factor que ha declinat la balança és el fet que la gala de lliurament dels reconeixements es veuria afectada per les restriccions d’aforament de públic i caldria, fins i tot, replantejar el seu format, cosa que segons l'ens comarcal "deslluiria l’acte".

Malgrat tot, però, tant des del Consell Cultural Francesc Ribalta com des del mateix Consell Comarcal, es manté la determinació de celebrar una nova cita del Premi Solsonès quan les circumstàncies ho permetin.

El Premi Solsonès és un reconeixement a les persones o entitats que, al llarg de l'any, han sobresortit en les seves respectives disciplines, han donat a conèixer el Solsonès. L’any 2019, en la segona edició, es va nominar Manel Ariza (mestre), Eva Jaray (música) i Pepito Muxí (cantant). Ariza, mestre durant 40 anys a l'escola rural de Freixinet, va ser el vencedor de la distinció.