L'Ajuntament de Solsona ha apostat per transformar tres plataners que s'havien de tallar, a prop de l'Escola Arrels II, en peces escultòriques. Les figures, esculpides directament als troncs i pintats, són obra de l'artesà local Fernando Mostacero. Amb la iniciativa, explica l'Ajuntament, , es busca apropar a la ciutadania aquest tipus d'art escultòric, típic dels països nòrdics, alhora de donar un nou ús als arbres abans que desapareguin.

Els darrers dos mesos han aixecat expectativa les figures a què han donat vida tres plataners de l'avinguda del Cardenal Tarancón de Solsona, just davant de l'Escola Arrels II. Són un bufó, un rei i un os amb eines de mecànic -en referència als cicles formatius del centre educatiu- esculpits directament als troncs i pintats. Són obra de l'artesà amb taller a la ciutat Fernando Mostacero per encàrrec de la regidoria de Parcs i Jardins.

Són arbres urbans que s'han de tallar, en dos casos pel perill que suposa el fregament de la capçada amb una línia elèctrica i en un altre, pel fong que ha afectat greument l'estat de l'exemplar. D'aquesta manera, «s'apropa a la ciutadania un tipus d'art escultòric, amb més tradició als països nòrdics, donant un últim ús als arbres abans que desapareguin», segons ha explicat el regidor de Parcs i Jardins, Ramon Montaner. També és una manera de «recordar que en aquest lloc hi havia hagut un arbre», apunta.

Mostacero, que treballa artesanalment la fusta i el cuir sota la marca Habentis Maleficium (@habentismaleficium a Instagram), té tallers a Solsona i Premià de Mar. Dona a conèixer la seva obra en exhibicions i fires a diferents llocs de l'Estat, França i Alemanya. Les talles de fusta són treballades habitualment amb gúbia, tot i que les figures dels plataners de l'avinguda del Cardenal Tarancón han estat fetes amb xerrac.

Més endavant hi ha previst estendre aquest tipus d'art escultòric al parc que connecta la Sala Polivalent i el Casal Cívic, en un castanyer d'índies que es troba en molt mal estat. L'actuació duta a terme davant l'Escola Arrels II ha tingut un pressupost de 825 euros.