Onze dies després de l’anunci de la renúncia de Xavier Novell com a bisbe de Solsona, els motius d’aquesta decisió i el seu futur dins de l’Església continuen sent una gran incògnita. Tant és així que, segons han afirmat fonts properes de la cúria diocesana a Regió7, actualment el prelat es troba en parador desconegut i es desconeix quan retornarà a Solsona, si és que realment té la voluntat de fer-ho.

La renúncia de Xavier Novell que el papa Francesc va acceptar el dilluns 23 d’agost va agafar de sorpresa la societat solsonina, la comunitat eclesiàstica i, fins i tot, la cúria de la seva diòcesi. Una de les poques persones que sabia de la renúncia del bisbe de Solsona dies abans que es fes pública era l’actual administrador apostòlic de Solsona i bisbe de Vic, Romà Casanova, que en la seva glossa setmanal destaca que «hem d’acceptar que la seva renúncia produeixi en els nostres cors el dolor de la separació i, al mateix temps, la perplexitat del que no acabem d’entendre».

En declaracions a aquest diari, Casanova ja va explicar que els membres de la cúria de Solsona es van assabentar de la renúncia el mateix dia en què el Vaticà la va fer pública, i fonts de la mateixa cúria asseguren no saber encara els motius de la renúncia, al·legant que es tracta de motius personals, ni de quin serà el futur de Novell.

Pel que fa a les possibles motivacions del bisbe emèrit, es planteja la pressió del col·lectiu LGTBIQ+ pels seus comentaris homòfobs o contra l’avortament, la pressió pel seu posicionament envers el moviment independentista o simplement la voluntat de començar una nova vida amb parella fora de l’Església, entre altres possibilitats.

De cara a la Festa Major de Solsona, Casanova oficiarà la missa del dimecres 8 de setembre en honor de la Mare de Déu del Claustre. No s’espera la presència de Novell. Pel que fa als ballets, l’alcalde de Solsona, David Rodríguez, només ha convidat el president de la Confraria de la Mare de Déu del Claustre, una de les entitats organitzadores de la tradicional activitat.