La Generalitat de Catalunya desenvoluparà un estatut dels municipis rurals. La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ho ha anunciat avui després d'una reunió celebrada a Clariana de Cardener, al Solsonès, amb una cinquantena d'alcaldes i representants d'entitats municipalistes que reclamen lleis que propulsin el reequilibri territorial amb l'objectiu d'evitar el despoblament que pateix la zona rural.

Vilagrà ha explicat que el Govern s'ha compromès a crear aquest estatut amb l'objectiu de "canviar diferents legislacions i normatives que sovint afecten els municipis petits". En aquest sentit, la voluntat és adaptar la normativa a la idiosincràsia dels municipis fent efectiu el reequilibri territorial. "Ens preocupa molt la situació que viuen molts ajuntaments que tenen territoris molt grans i poca població i, per tant, hem de fer diferents polítiques públiques i normatives que reverteixin aquesta situació", ha explicat Vilagrà.

La creació d'aquest estatut es farà amb "un procés participatiu en què tothom podrà dir la seva". El Govern desenvoluparà una primera proposta que passarà per exposició pública. Llavors les entitats municipalistes podran fer les propostes de modificacions que considerin. En tot cas, l'estatut dependrà del Parlament, ja que és l'ens que l'haurà d'aprovar.

A més de la creació de l'estatut, la consellera de Presidència també ha explicat que es crearà un Consell de municipis petits per tenir-hi "una interlocució més directa" com ja passa amb municipis més grans.