El bisbe de Solsona indica que el sínode convida a «avançar junts»

Francesc Conesa ha estat un dels 300 religiosos que han participat en els debats al Vaticà

El bisbe de Solsona entre altres membres del sínode | BISBAT DE SOLSONA

El bisbe de Solsona entre altres membres del sínode | BISBAT DE SOLSONA / xavi moraleda orozco. solsona

Xavi Moraleda Orozco

Ja s’ha tancat la celebració de la setzena Assemblea General Ordinària del Sínode al Vaticà, convocada pel papa Francesc, en la qual el bisbe de Solsona, Francesc Conesa, hi ha participat. Aquesta reflexió conjunta ha durat gairebé un mes i ha comptat amb l’assistència de més de 300 religiosos i, per primer cop a la història dels sínodes, també hi han pogut participar dones i laics.

La qüestió central de la trobada ha estat l’ús de la comunió, participació i missió per arribar a una Església sinodal, en què tots els seus participants, englobant el Papa, bisbes, sacerdots, religiosos i, fins i tot, laics, puguin caminar junts i avançar de la mà. Essent així una institució que «escolta tothom, que acull incondicionalment i que acompanya totes les persones, especialment les més fràgils», tal com ha destacat el bisbe de Solsona.

Un altre punt destacat del debat ha estat la necessitat de garantir que les dones puguin participar en processos de presa de decisions, lideratge i responsabilitat dins de l’Església, com també «dels joves i dels més pobres», com assenyala Francesc Conesa. Un fet que s’aconseguirà a través de potenciar que tots els consells i organismes de participació de la institució segueixin aquesta voluntat.

Segons el bisbe, «al sínode s’ha insistit molt que el baptisme capacita a tothom per discernir per quins camins ha de marxar l’Església», entenent que tots els batejats són responsables de la vida i els valors que ha de prendre la institució de cara el futur. Per tant, això «s’ha de plasmar en una participació activa de tothom» en el seu curs. En aquestes trobades, segons fonts del bisbat, s’hi solen citar tota mena de membres de l’Església catòlica, passant per bisbes, sacerdots i diaques, però també hi poden participar persones, sense importar les seves creences.

Tal com ha destacat Conesa, a escala personal, «el Sínode ha estat una oportunitat per conèixer la rica diversitat de l’Església i poder viure alhora la comunió entre nosaltres», referint-se a tota la comunitat que forma la institució. Un programa en el qual, segons ha afirmat el bisbe de Solsona, hi ha regnat «l’escolta, la corresponsabilitat i la participació» entre tots els assistents.