Solsona impulsa la quarta edició del cicle «3 mirades», sobre la pressió estètica

El programa comprèn un espectacle teatral, una taula de debat i una contacontes que faran que els assistents es puguin «acceptar i celebrar»

Sessió de contacontes a Solsona el mes d’octubre passat | AJUNTAMENT DE SOLSONA

Sessió de contacontes a Solsona el mes d’octubre passat | AJUNTAMENT DE SOLSONA / xavi moraleda. solsona

Xavi Moraleda. Solsona

Amb la finalitat de combatre la pressió estètica i apreciar la bellesa no normativa, l’Ajuntament de Solsona i el Consell Comarcal impulsen la quarta edició del cicle «3 mirades», un programa que comprendrà una sèrie d’activitats per reflexionar sobre aquestes qüestions. La pressió estètica és considerada una forma simbòlica de violència masclista que actua a través de l’opressió i que pot arribar a causar greus conseqüències per a la salut física i mental. Per això, el cicle pretén acostar les «dones que, d’una manera ferma, conscient i dissident, han decidit sortir de la norma per obrir nous camins que ens portin a acceptar i celebrar qui som i com som».

El cicle té el suport de la Diputació de Lleida a través del Pla econòmic als Consells Comarcals per a la promoció de les polítiques d’igualtat i la incorporació de la perspectiva de gènere i dels drets i la no discriminació de les persones LGTBIQ+.

El primer acte serà el monòleg Nua (radiografia d’un trastorn), de l’actriu Ann Perelló, que serà el dia 29 de novembre al Teatre Comarcal. La peça ha estat escrita per la mateixa intèrpret i tracta l’angoixa que viu una jove que pateix un trastorn de la conducta alimentària, mentre nota que el seu cos canvia en unes mides que no són les que, segons ella mateixa, les seves amistats aprovaran. Tal com explica Perelló, per tal de crear el guió va partir d’un treball d’introspecció i de documentació amb companyes, amigues, mares, germanes i professionals de la psicologia.

Crítica als cànons estètics

El dia 1 de desembre la sala Francesca de Llobera acollirà una taula d’experiències sota el nom «Parlem de la pressió estètica en primera persona». L’esdeveniment partirà de la pregunta: Què passa quan els nostres cossos no s’ajusten a l’estereotip de cos ideal? La sessió estarà dinamitzada per dues dones que han aconseguit trencar amb la pressió estètica. D’una banda, hi haurà Núria Garriga, cofundadora de l’associació A Pelo, que té com a objectiu normalitzar l’alopècia femenina, com també Marta Vigo, autora del llibre Que em portin al circ!: la figura de les dones i les dissidències barbudes, en què explica els motius que la van portar a deixar-se créixer la barba. Com assegura Vigo, «jo soc així i soc aquí, i que em portin al circ si volen».

Finalment, la contacontes Alba Mascarella oferirà una sessió en què es parlarà amb els més petits de casa sobre com estimar els nostres cossos i respectar les singularitats de cadascú que ens fan únics. Aquest últim acte del cicle serà l’11 de desembre i tindrà lloc al saló de les Homilies d’Organyà de la biblioteca Carles Morató.

Les edicions del cicle «3 mirades» d’anys anteriors van tractar temàtiques socials com, per exemple, la realitat dels infants i els joves que migren en solitari, la intersexualitat, és a dir, persones que mostren genitals que no es corresponen amb la divisió estàndard de cos masculí o femení, i també sobre els abusos sexuals durant l’etapa infantil.