La marxa «Nit de Reis a Solsona» es va estrenar, però el seu lloc era el carrer

La peça, que signa el solsoní Pau Vilaseca i compta amb alguns fragments del musical de Reis, es va haver d’interpretar a la sala polivalent

L’orquestra Patinfanjàs la nit de Reis a Solsona | XAVI MORALEDA

L’orquestra Patinfanjàs la nit de Reis a Solsona | XAVI MORALEDA / xavi moraleda. solsona

Xavi Moraleda

La passada nit del 5 de gener, acompanyant la visita dels Reis Mags a Solsona, l’orquestra Patinfanjàs va estrenar la nova marxa que ha creat el director de l’agrupació, Pau Vilaseca, i que porta per nom Nit de Reis a Solsona. A causa de la pluja Ses Majestats no van poder fer la típica cavalcada pel nucli antic de la ciutat, però van assentar el seu campament a la sala polivalent, on el grup de músics va tocar per primer cop el nou pasdoble.

Com ha assegurat el creador de la cançó a Regió7, va néixer a partir d’una petició que li va fer la comissió de Reis de Solsona, qui s’encarrega d’organitzar la cavalcada de cada any, com també els altres actes relacionats amb la seva visita a la ciutat. «L’encàrrec era compondre una marxa original per acompanyar en Melcior, Gaspar i Baltasar durant el tram de la rua que solen fer a peu» per poder apropar-se als infants que els van a rebre, com va apuntar Vilaseca.

La principal particularitat de la peça és que mostra petits fragments del musical de Reis que va crear el cardoní Ramon Franch l’any 2021, a causa de la pandèmia. Davant la impossibilitat de celebrar la tradicional rua per les restriccions sanitàries, en Joan Solé, Uriol Gilibets, Ramon Franch i Marcel Riu van fer un curtmetratge sobre Ses Majestats d’Orient. La peça va ser un encàrrec de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Solsona i es va publicar a YouTube perquè els Reis poguessin arribar als infants a través de la pantalla.

Segons en Pau Vilaseca, la composició de la nova marxa va començar a principis de novembre i «presenta tocs majestuosos alhora que festius» per acompanyar els Reis pròpiament. A més, «les melodies del musical seran reconeixibles per tots els infants solsonins que, durant aquests dies, de segur, han escoltat» tot esperant l’arribada de Ses Majestats. Després de la presentació de la cançó a la sala polivalent la passada nit de Reis, el director va esmentar que estan «molt contents amb el resultat, la implicació i les ganes dels músics» durant tot aquest temps.

El primer pas del procés creatiu va ser la definició de l’estructura i les melodies del pasdoble, seguit de l’arranjament i l’orquestració per adaptar-lo a tots els instruments que toquen a la Patinfanjàs. El següent pas va ser el d’assaig, que es va allargar fins a finals de desembre. Des de l’any 2023 hi ha hagut canvis a la junta de l’orquestra i, actualment, el director és en Pau Vilaseca, amb la col·laboració de l’Arnau Montraveta, l’Alba Feixas i el Pau Subirà.

Tot i la pluja, a prop de 1.500 nens i nenes van visitar els Reis d’Orient a la sala polivalent de la ciutat, on els van poder conèixer i traslladar-los-hi els seus desitjos. A més, van poder gaudir de la presentació del pasdoble de la mà dels músics de la Patinfanjàs que, a partir d’aquest any, acompanyarà a Ses Majestat en totes les cavalcades que vindran.