El Museu de Solsona conservarà la Mare de Déu del Remei de Cambrils

L'escultura tonarà a la seva capella d'origen durant les celebracions del municipi i mentre resti a l'entitat hi haurà una rèplica

La Mare de Déu del Remei de Cambrils amb els seus antics propietaris

La Mare de Déu del Remei de Cambrils amb els seus antics propietaris / Bisbat de Solsona

Xavi Moraleda

El Museu Diocesà i Comarcal de Solsona ha ingressat la Mare de Déu del Remei de Cambrils, del municipi d'Odèn. Fins fa una setmana, aquesta escultura medieval havia estat custodiada per Fermí Plana, un veí de Cambrils (Solsonès). El particular, conscient del valor patrimonial i històric de la peça, va decidir cedir-la a l'entitat que, dins del marc del seu pla de treball Museu al territori, s'ocuparà de la seva correcta custodia, conservació i difusió. Tot i això, durant les celebracions habituals de Cambrils, retornarà a la capella d'Odèn en què es trobava.

Per evitar deixar aquest espai sense la imatge de la marededeu, s'hi ha inclòs una rèplica que ha estat creada a través d'una fotogrametria d’alta resolució de l’escultura, seguit de la impressió 3D a mida real de la imatge en resina. També es va policromar tota l’escultura, així com les carnacions, tenint en compte l'original.

Fins que va ingressar al Museu, la figura estava revestida amb robes de l'època barroca que dificultaven la seva observació. Per aquest motiu, durant la primera fase en què ha restat a l'entitat ha rebut un tractament de curació i conservació per evitar la degradació de la fusta i, alhora, la consolidació dels colors que presenta.

El projecte Museu al territori és una de les accions que s'inclouen dins del Pla Estratègic del Museu i que té com a missió el suport científic de les iniciatives i projectes de conservació i difusió del patrimoni. Com ha assegurat l'entitat, es va seguir el mateix procediment amb la cessió de la còpia de l'escultura de Sant Jaume provinent de la parròquia de Ferran (la Segarra) i que resta al Museu des de principis del segle XX.