Solsona posa en valor la seva cultura popular a peu de carrer

La mostra consta de 22 fotografies de gran format i estan exposades en aparadors del nucli antic que estaven en desús

Un dels vinils que mostra oficis del segle XX

Un dels vinils que mostra oficis del segle XX / Ajuntament de Solsona

Alguns locals buits del nucli antic de Solsona s'han omplert de fotografies de gran format que reivindiquen la importància de la cultura popular i mostren amb gran fidelitat antics oficis artesans que es duien a terme durant el segle XX al territori. La mostra consta de vint-i-dos vinils que reten importància a aquestes manifestacions culturals que han contribuït a formar la identitat col·lectiva i la fisonomia que, avui dia, caracteritzen a la ciutat. Es tracta d'una iniciativa que pretén complementar l'exposició temporal 'Solsona. Territori i arts i tradicions populars catalanes', del Museu de Solsona, que fa dialogar obres de Pablo Picasso amb diferents objectes de la col·lecció etnogràfica de la ciutat.

El baster Josep Viñals i el ganiveter Joan Costa als anys setanta; l’espardenyer Jaume Fornell als trenta; Caramelles, el ball de bastons, Sant Antoni Abat, els trabucaires i les contradanses d’entre mitjan segle XX i la dècada dels setanta són només alguns dels protagonistes de la nova exposició de fotografies que il·lustren els carrers de la capital del Solsonès. Les diferents imatges estan repartides al llarg del principal eix comercial del nucli antic, tot aprofitant els aparadors buits de fins a deu locals.

La iniciativa ha estat impulsada pel Museu de Solsona i l’Ajuntament, a través de l’Agència de Desenvolupament Local, i la seva inauguració es farà el dimecres vinent, dia 27, a les sis de la tarda amb una visita comentada que començarà al portal del Pont. Hi participaran l’alcaldessa, Judit Gisbert, el director del Museu de Solsona, Carles Freixes, i la comissària de l’exposició “Picasso. Territori i arts i tradicions populars catalanes” i impulsora d’aquesta activitat, Claustre Rafart. Els vinils romandran instal·lats als carrers fins a final d’any.

Segons ha assenyalat el regidor de Desenvolupament Local, Ramon Montaner, aquesta iniciativa permet potenciar «el coneixement i reconeixement del patrimoni cultural local tot embellint l'espai urbà i minimitzant l'impacte negatiu dels locals buits».

Visibilitat de locals en lloguer

Al mateix temps, aquest projecte contribueix a donar visibilitat a locals comercials que estan per llogar. Aquests aparadors tindran una fitxa informativa amb un codi QR per escanejar i que permetrà que els usuaris accedeixin a una calculadora de viabilitat de qualsevol classe de negoci. D'aquesta forma es promourà que possibles emprenedors s'animin a llogar els locals que, actualment, estan en desús.

No és la primera vegada que aparadors d’immobles desocupats es converteixen en suports expositius al carrer. El 2022, l’Agència de Desenvolupament Local també va posar en valor el petit comerç amb fotografies d’establiments històrics al llarg dels carrers del Castell i de Sant Miquel.