Elon Musk estudia retirar X (Twitter) de la Unió Europea per no complir la llei que l'obliga a frenar la desinformació

L'aparent motiu d'un hipotètic adeu de la xarxa social seria la Llei de Serveis Digitals (DSA), que obliga les grans plataformes d'Internet a posar límit a la proliferació de notícies falses

Elon Musk

Elon Musk / PATRICK PLEUL

Carles Planas Bou

La xarxa social X, abans coneguda com a Twitter, podria tenir les hores comptades a la Unió Europea (UE). El seu propietari, el magnat tecnològic Elon Musk, està considerant retirar-la d'aquest territori per no complir amb les noves lleis que l'obliguen a frenar la desinformació.

Segons ha explicat una font interna de la companyia a 'Insider', l'home més ric del món preveu eliminar la disponibilitat de la plataforma als 27 països de la UE o bloquejar-ne l'accés. Tot i això, ni Musk ni les autoritats europees han respost a les peticions del medi nord-americà i no han donat informació oficial sobre això.

L'aparent motiu d'un hipotètic adeu de l'antic Twitter seria la Llei de Serveis Digitals (DSA), que obliga les grans plataformes d'Internet a posar límit a la proliferació de notícies falses. Aquesta pionera normativa va entrar en vigor l'agost passat i, a diferència de Facebook, GoogleTikTok i Microsoft, X ha estat l'única que no ha pres mesures per adaptar-se a la regulació.

Si no es compleix la nova llei, la UE preveu la imposició de dures sancions que podrien disparar-se fins al 6% de la facturació anual global de l'empresa, així com la seva exclusió del mercat. Una multa milionària debilitaria el ja minvat model de negoci de X. Durant l'últim any, els seus ingressos publicitaris han caigut un 55%, segons una anàlisi externa de la companyia a què Reuters va tenir accés.

Tensió amb Brussel·les

El desdeny mostrat per Musk ha tensat les seves relacions amb Brussel·les, que durant els últims mesos l'ha renyat públicament per la reiterada manca de compliment i per no informar a la Comissió Europea dels passos seguits per millorar la resposta a la difusió de faules i continguts violents. Musk també s'ha negat a compartir informació interna de la companyia amb reguladors i investigadors externs.

El dijous 12 d'octubre, les autoritats europees van obrir una investigació contra X per no fer prou per respondre a l'allau de desinformació publicada arran de la guerra entre Israel i Hamàs a Gaza. Anteriorment, ja havien advertit a Musk que, la seva falta d'actuació permetia campanyes de manipulació llançades per Rússia a la plataforma.

Casi la mitad de los ecologistas han dejado Twitter desde la llegada de Musk

Twitter (X) i Musk / Agències

No sense relació, Musk ha acomiadat fins al 80% de la plantilla de l'antic Twitter i ha limitat dràsticament l'equip que s'encarregava de la moderació de continguts. També ha tancat una gran part de la vintena d'oficines internacionals de la companyia a Europa, Índia, Austràlia i Àfrica.