ERC del Bages s'oposa a la segregació d'alguns dels actuals municipis del Bages Sud per integrar-se a la comarca del Montser-ratí, que es proposa de crear juntament amb municipis del Baix Llobregat i l'Anoia.

La plataforma El Montserratí és comarca, impulsada per vuit municipis, apunta que diverses poblacions bagenques properes a Montserrat podrien afegir-se a la configuració d'aquesta nova comarca. Tanmateix, els partits locals d'ERC de Monistrol de Montserrat, Marganell, Castellbell i el Vilar, Sant Vicenç de Castellet, Castellgalí, el Pont de Vilomara i Sant Salvador de Guardiola remarquen el sentiment de pertinença a la comarca del Bages.

Les seccions locals bagenques d'ERC apunten que Manresa és qui exerceix la capitalitat i el destí de referència, tant en termes de serveis territorials com econòmics, judicials, sanitaris i comercials. Amb la formació de la nova comarca, Martorell seria una possible capital, però, segons ERC, massa llunyana. Tot i així, el partit ERC del Bages veu legítim que municipis d'altres comarques es plantegin aquesta opció.