El Govern aprova el pla per combatre el monocultiu turístic al Pirineu

La Generalitat es compromet a generar habitatge de primera residència i nova formació al territori

Una pleta de segones residències en construcció a Ger

Una pleta de segones residències en construcció a Ger / ARXIU/M.S.

MIQUEL SPA

El Consell Executiu del Govern la Generalitat ha aprovat aquest dimarts el Pla d’Acció per portar a terme el programa Estratègia Pirineu, un projecte aprovat l’abril de l’any passat amb catorze eixos per garantir el futur sostenible de les vuit comarques de la vegueria.

El Pla d’Acció té com a marc de desenvolupament temporal els pròxims sis anys, fins a l’any 2030, i com a marc temàtic vuit eixos: l’habitatge, l’oferta formativa, la gestió forestal, la mobilitat, la innovació i qualitat en la producció agroalimentària, el turisme, l’esport i les energies renovables. L’Estratègia del Pirineu posarà en marxa el Pla d’Acció abraçant també el Prepirineu: Vall d’Aran, el Pallars Sobirà, la Cerdanya, el Ripollès, el Berguedà, el Solsonès, l’Alt Urgell, el Pallars Jussà i l’Alta Ribagorça. Un dels objectius del programa és «assegurar l’arrelament de la població d’aquestes comarques i impulsar un model econòmic propi de desenvolupament sostenible, respectuós amb l’entorn natural, que situï les persones al centre de les decisions i que aprofiti el caràcter singular de les comarques de muntanya», segons ha explicat el mateix Govern.

El Pla d’Acció proposa mesures concretes en cada un dels eixos. En el de l’habitatge, un dels grans problemes actuals de la Cerdanya i el Pirineu a causa del turisme residencial que n’encareix els preus, el pla suggereix crear programes de foment de l’habitatge públic de lloguer social; el programa Arrelament de fixació de la població en els sistemes urbans que perden més habitants mitjançant, entre d’altres, la rehabilitació d’edificis públics com a habitatges dotacionals o de lloguer;i establir línies d’ajut per a la rehabilitació d’edificis destinats a primera residència o lloguer i crear espais comarcals de suport tècnic.

En l’àmbit de la mobilitat, el pla preveu l’elaboració del Pla Director de Mobilitat (PDM) de l’Alt Pirineu i creació d’una Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de l’Alt Pirineu i Aran. En l’àmbit de l’Educació, suggereix que el Pirineu funcioni com un districte de formació especialitzada en, per exemple, habitatge temporal, formació itinerant, inventari d’espais i de formació especialitzada.