El periodista i historiador manresà Joan Esculies publicarà, juntament amb el també historiador Enric Ucelay Da Cal, l'assaig Macià al país dels soviets, amb el segell Edicions de 1984, que és previst surti a la venda el dia el 7 d'octubre.

L'obra recorda que fa noranta anys Francesc Macià va visitar Moscou. El treball es fonamenta en la descoberta de documentació del KGB inèdita fins ara. Da Cal i Esculies repassen les vivències i els fets que van envoltar l'estada de Macià a la Unió Soviètica, quan a Espanya regia la dictadura del general Primo de Rivera.

Esculies s'ha destacat en els darrers temps per elaborar un important corpus bibliogràfic sobre la història contemporània de Catalunya. La figura de Josep Tarradellas, la trajectòria del catalanisme i els personatges claus de la política del país al llarg del segle XX són els principals àmbits d'estudi de l'autor, que també s'ha significat com a narrador de ficció.

L'autor, a més d'un llibre divulgatiu sobre el 1714 en col·laboració amb Joaquim Albareda, també ha publicat darrerament un estudi sobre el teatre patriòtic català i un assaig biogràfic sobre la trajectòria del polític Josep Andreu Abelló, figura clau de la transició.