Quinze artistes i tretze cellers seran els protagonistes de la desena edició del Cicle Vi_suals, cinquena des de l'aliança amb el món del vi i la DO Pla de Bages. La Taula de les Arts Visuals de la Catalunya Central i l'esmentada entitat vitivinícola han preparat un programa d'actes que, des d'avui fins al 4 de juny, proposa mirar els vincles entre la creació plàstica i audiovisual i l'univers de la vinya amb els colors del vi com a eix argumental.

L'exposició Color D_VI obrirà avui al vespre, a l'Espai Rubiralta de Manresa, el Vi_suals'16 amb les propostes pictòriques i escultòriques dels socis del Cercle Artístic de Manresa en el centre de la mirada. La mostra es podrà visitar gratuïtament fins al dia 6 de juny.

Foto Art Manresa, com és habitual, també s'afegeix des de l'art que li és pròpia a la celebració del certamen, amb una exposició que obrirà portes el dia 1 de juny (20 h) a l'Espai La Plana, i estarà a disposició dels visitants fins al dia 5 del mateix mes. Els participants són Josep Brunet, Ferran Cerdans, Joan Antoni Closes, Ricard Escudero, Felip Freixanet, Gabriel Montes, Yolanda Pradas, Jordi Preñanosa, Genís Sáez, Robert Santamaria, Ignasi Trapé i Pura Travé.

Un dels fotògrafs, Closes, va apuntar ahir que la seva idea va sorgir de la fusió entre les vistes del Bages i els colors blanc, rosat i negre del vi. El mateix dia 1 tindrà lloc una conferència a càrrec de Joan Soler i Marta Arañó, amb un acte pictòric en directe.

El plat fort del cicle tindrà lloc el 4 de juny a l'entorn de la plaça de Sant Domènec i la Plana de l'Om. A les 12 h es projectaran els curtmetratges d'Ariadna Franco i Sergi Selvas encarregats per l'organització i amb el lema dels Colors de Vi com a pretext narratiu i estètic. A les 19 h s'inaugurarà la mostra, on es podran veure les tretze teles de 3x1 m on idèntic nombre d'artistes plàstics de la comarca han imprès la seva particular versió dels colors vinícoles. Un d'ells és Josep Morral, que ahir va explicar que "a partir d'un cep i de l'aspror del terròs" es va plantejar la meravella que significa que n'acaba sortint "quelcom tan energètic com el vi".

La resta d'expositors són Ferran Cerdans, Marta Arañó, Estel Boada, Anna Cayuela, Alba Comas, Joan Ferrer, Montse Forradelles, Sofia Gómez, Valentí Gubianas, Moreno & Soria, Carles Murillo i Xavier Valls. Tot i que la mostra tindrà un caràcter efímer, es repetirà del 8 de juny al 10 de juliol al Museu de la Tècnica de Manresa.

Els cellers participants són Abadal, Solergibert, Caves Gibert, Celler Cooperatiu d'Artés, Celler Sanmartí, Mas de Sant Iscle, Can Serra dels Exibis, Més que Paraules, Celler el Molí (Collbaix), Celler Cooperatiu de Salelles, Heretat Oller del Mas, Fargas-Fargas i Vins Grau. En el programa també hi ha un tast de picapolls nocturn al parc de la Seu (20 de maig), la jornada de portes obertes als cellers (28 i 29 de maig), el tast 2.0 a la FUB (2 de juny) i la Mostra d'art i vi a Sant Domènec, amb els cellers i Les Cuineres del Bages. Els actes són oberts i gratuïts.