El músic de Mishima David Carabén, el coreògraf Toni Mira, el cantautor napolità establert a Barcelona Alessio Arena, els pares de la fusió de la rumba catalana, Gertrudis, i la dansa d´Esvorell (gestada en la passada edició de la fira) seran els encarregats de posar nom i cognom a la festa de presentació, avui, de la dinovena Fira Mediterrània, que se celebrarà a Manresa del 6 al 9 d´octubre.

La festa començarà avui a 2/4 de 8 de la tarda, al pati del Kursaal, i durarà aproximadament una hora. Es tracta de fer «un repàs» a la programació, diu el director artístic de la Mediterrània, David Ibáñez, amb una gala que inclourà actuacions dels participants, projeccions de vídeo i la conducció de l´actriu Marina Gatell.

És la primera vegada que el mercat proposa a la ciutat una cita com aquesta. I, segons Ibáñez, l´objectiu és «apropar l´essència de la fira al públic manresà. Que Manresa vegi que la fira ja és aquí i ensenyar-los alguns dels puntals d´aquesta edició». Fins ara, les festes de presentació s´havien celebrat a Barcelona. Per què el canvi? Segons Ibáñez, el viatge a la ciutat comtal s´ha d´entendre «com un exercici de relacions públiques». I a Manresa? «com un pas més en la implicació ciutadana».

De fet, el leitmotiv de la fira d´enguany és la creació col·lectiva, i diverses entitats manresanes intervindran en tres espectacles destacats de la programació: en el Cadàver Exquisit (vegeu informació en aquesta mateixa pàgina); en el concert acústic d´Aspencat, un dels caps de cartell, on col·labora la Camerata Bacasis; i en el projecte de la companyia valenciana Taiat Dansa, on participen tot un grup de voluntaris vinculats a entitats i centres educatius de Manresa: l´AVV de les Escodines, el Programa de Gent Gran de l´Ajuntament; l´IES Guillem Catà, el Casal de Joves La Kampana i infants dels projectes Casal-Ot i Joves del Nucli Antic de Creu Roja Manresa.