Recullen signatures perquè PP i Vox no retirin el nom de l'actriu manresana Assumpció Balaguer de la Casa de la Cultura d'Alpedrete

El grup municipal de Vox vol que l'emplaçament del municipi madrileny passi a denominar-se "La Cantera"

De moment, ja s'han recollit més de cinc-centes firmes

La Casa de la Cultura d'Alpedrete, batejada amb el nom d' "Assumpció Balaguer"

La Casa de la Cultura d'Alpedrete, batejada amb el nom d' "Assumpció Balaguer" / Ajuntament d'Alpedrete

Redacció / EFE

L'entitat Artistes Intèrprets, Entitat de Gestió de Drets de Propietat Intel·lectual (AISGE) ha llançat una campanya de recollida de signatures davant la decisió de l'Ajuntament d'Alpedrete (Madrid) d'esborrar els noms de dos emplaçaments dedicats a l'actriu manresana Assumpció Balaguer i al seu marit, Paco Rabal.

El grup municipal de Vox ha registrat a l'Ajuntament d'Alpedretela una proposta perquè la Casa de la Cultura, batejada amb el nom d'"Asunción Balaguer" el 2015, passi a denominar-se "La Cantera" i la plaça on es troba l'equipament canviï el nom de "Paco Rabal" -rebut en 2001- pel de "Plaza de Espanya".

Després de conèixer aquesta decisió, la Fundació AISGE ha promogut una campanya pública de recollida de signatures a través de la plataforma change.org "per tal d'evitar que l'alcalde, del PP, aprovi la petició dels seus socis de govern de Vox", segons ha comunicat aquest divendres en una nota l'entitat. Des de AISGE s'insta a tots els seus socis i amants de la cultura i de l'immens llegat cinematogràfic i teatral de la família Rabal Balaguer al fet que se sumin a aquesta petició. De moment, ja s'han recollit més de cinc-centes signatures. També s'han sumat a la campanya actors i actrius de Llatinoamèrica: totes les societats homòlogues d'AISGE en països com Mèxic, Colòmbia, Xile, el Perú, l'Equador, Paraguai o l'Argentina s'han posat en contacte amb l'entitat espanyola, "per reivindicar la memòria dels dos mítics artistes, que en tots dos casos van desenvolupar llargues carreres amb àmplia repercussió internacional".

Assumpció Balaguer era natural de Manresa i Paco Rabal d'Águilas (Múrcia), però la parella es va instal·lar en la localitat madrilenya d'Alpedrete a principis de la dècada dels vuitanta en companyia dels seus fills, Benito i Teresa. Hi van viure fins que van morira, ella el 2019, 18 anys més tard que ell (2001).

El consistori, decidit a fer el canvi

Poques hores després que s'hagi fet pública la recollida de firmes l'Ajuntament d'Alpedrete ha anunciat que, efectivament, el Centre Cultural passarà a dir-se La Cantera, però que la voluntat del consistori és que la seva sala d'actes es digui Teatro Francisco Rabal i Asunción Balaguer.

Segons l'alcalde d'Alpedrete, Juan Rodríguez (PP), el canvi de nom del casal es farà amb motiu de la commemoració dels 184 anys d'història d'Alpedrete com a municipi independent i ho ha desvinculat de qüestions polítiques. "En cap cas té res a veure amb la memòria històrica", diu l'alcalde. Per això, afegeix, durant la inauguració del Centre Cultural la Cantera, que tindrà lloc després de la seva remodelació i ampliació, s'atorgarà el nom Teatro Francisco Rabal i Asunción Balaguer al saló d'actes, "honrant la memòria dels il·lustres veïns, i lligant-los així a la cultura del municipi ia cada funció celebrada al lloc”.

"Un acte emmarcat dins del revengisme i el revisionisme històric"

Els fills de Paco Rabal i Assumpció Balaguer han manifestat el seu "absolut" rebuig a la decisió del Govern d'Alpedrete de canviar el nom dels dos llocs dedicats a als seus pares. Es tracta d'un "acte emmarcat dins del revengisme i el revisionisme històric en què està entestat la ultradreta", assenyalen en un comunicat el director de cinema, guionista i escriptor Benito Rabal Balaguer i la seva germana, la cantant i presentadora Teresa Rabal.

Ambdós sostenen que "no hi ha cap motiu que avali la decisió" de l'Ajuntament, a no ser que sigui "el pensament progressista dels dos actors i la seva militància comunista, fet que mai els va impedir compartir amistat i afecte amb els qui pensaven de manera diferent”.

En l'àmbit polític també hi ha hagut veus crítiques amb el canvi, com és el cas del PCE, que en un comunicat ha assegurat que és "completament inacceptable aquest canvi de nom", ja que tant Rabal com Balaguer "són figures històriques d'Alpedrete" i "van residir durant molts anys al municipi i van ser veïns molt estimats".