Una nova exposició al CaixaForum reflexiona sobre les fronteres en el món a través de vuit obres d'art contemporani

La mostra, comissariada per Mei Huang, compta amb els treballs d'artistes com Akram Zaatari, Pep Duran o Paulo Nazareth

L'exposició 'Des de la frontera' al CaixaForum de Barcelona

L'exposició 'Des de la frontera' al CaixaForum de Barcelona / ACN

Eli Don (ACN)

El CaixaForum de Barcelona ha presentat aquest dimarts l'exposició 'Des de la frontera', que reflexiona sobre els límits de les nacions que hi ha en l'actualitat. Comissariada per Mei Huang, la mostra compta amb vuit obres d'art contemporani creades pels artistes Vanessa Beecroft, Pep Duran, Asier Mendizabal, Annette Messager, Paulo Nazareth, Francesc Torres, Isidoro Valcárcel Medina i Akram Zaatari. L'objectiu és posar sobre la taula el fet que vivim en un món "amb més fronteres que mai", algunes d'elles físiques; però d'altres invisibles, creades per la tecnologia i els discursos polítics, econòmics i socials. La proposta es podrà veure del 13 de març fins al 24 de juny.

Tal com explica Huang en una entrevista a l'ACN, l'exposició busca convertir-se en un "invitació oberta" a reflexionar sobre "el món que ens envolta", ja sigui a través d'elements més geogràfics com poden ser banderes i mapes, o d'altres amb un enfocament més ideològic que parlen de religió, sistemes de vida i concepcions. Moltes d'aquestes obres - malgrat que es van crear fa uns quants anys - "ressonen" amb certs moments històrics, i estableixen les bases per a una exploració profunda de l'exposició i del concepte de frontera pel fet de convidar a la introspecció i a la reflexió sobre el pes del context històric.

"Per mi es tractava de reflexionar sobre allò que està passant, com per exemple les guerres a Ucraïna i a Gaza", assenyala, "i de veure també com aquests conflictes transfronterers afecten la nostra vida". Un altre aspecte en el qual incideix és l'auge dels nacionalismes i l'extrema dreta en un món que es plantejava com internacionalitzat. "En cap cas podem dir que ens trobem en un món sense fronteres, tal com s'insistia en l'auge de la globalització", sosté.

Vuit obres que dialoguen entre elles

L'exposició reuneix vuit obres de les col·leccions de la Fundació La Caixa i del MACBA que s'han escollit amb l'objectiu de reconsiderar el concepte de frontera i estimular el debat públic. Inclou treballs dels artistes Vanessa Beecroft, Pep Duran, Asier Mendizabal, Annette Messager, Paulo Nazareth, Francesc Torres, Isidoro Valcárcel Medina i Akram Zaatari que exploren el discurs de la línia divisòria des de diversos angles.

Les fronteres entre països, el valor dels símbols nacionals i de grup, la identitat que neix d'una guerra, les representacions de la maternitat i el biaix de la religió, les diferències generacionals davant els conflictes armats, l'exclusió i la marginació, la separació entre infantesa i maduresa, innocència i mort, són alguns dels temes que es poden seguir a l'exposició, que aplega dos artistes catalans, un artista basc, un murcià, una italiana, una francesa, un libanès i un brasiler.

D'altra banda, la mostra presenta diferents interpretacions artístiques de les fronteres, que conviden els visitants a prendre partit sobre la idea de frontera i les forces que hi ha al darrere. La mostra ofereix una visió col·lectiva d'una gran diversitat pel que fa al mitjà i al missatge i ofereix una interpretació plural. De fet, la mateixa comissària destaca que ni tan sols hi ha un "recorregut a seguir" ni "cap indicació", perquè "quan entres ja es veu un diàleg que s'estableix a través de les mateixes obres".

El poder de l'art

Finalment, Huang remarca la importància de l'art, i recorda que "no només s'ha de relacionar amb l'entreteniment o l'oci". "Pot fer la sensació que no pot canviar el món de la mateixa manera que la tecnologia o la ciència, però considero que té la funció de despertar la consciència", subratlla. Precisament això és el que li agradaria que passés arran de l'exposició, i que després d'aquest "despertar" la gent optes per parlar de més temes, encara que a vegades puguin ser sensibles, incòmodes o durs.