Junts obre una presidència de dues etapes al Consell de l'Anoia

Jordi Parcerisas és el nou president del Consell Comarcal. La socialista Noemí Trucharte el rellevarà a mig mandat

El nou president del Consell en rebre la insígnia de la institució

El nou president del Consell en rebre la insígnia de la institució / Miti Vendrell

Miti Vendrell

El Consell comarcal de l'Anoia tanca l'etapa de Xavier Boqueta al davant de la institució. Inicialment tindrà president de Junts, però el mandat l'acabarà presidint la socialista Noemí Trucharte. Aquest divendres al matí s’ha constituït el nou Ple del Consell Comarcal de l’Anoia per al mandat 2023-2027 i Jordi Parcerisas Vall ha estat nomenat nou president de l’ens comarcal amb majoria absoluta, amb el suport de 19 consellers. L’hostaletenc Parcerisas, que va guanyar al seu municipi, però va veure com l’alcaldia es decantava cap al seu germà Gerard (ERC), per mitjà d’un acord amb el PSC, serà president del 2023 al 2025, gràcies a un altre acord, també, amb el PSC. Després el substituirà Noemí Trucharte, alcaldessa de Vilanova del Camí i un dels principals valors del PSC.

Jordi Parcerisas, amb 30 anys, serà el president més jove de la història de l’ens comarcal amb el suport del seu partit, Junts, i el del PSC, i relleva l’històric Xavier Boquete, que hi ha estat els darrers dotze anys. Parcerisas (Junts, 10 conselleres) ha aconseguit majoria absoluta amb els socialistes (9conselleres), han sumat 19 dels 33 representants i han deixat fora el grup d'ERC, que també té 10 conselleres, però que no ha trobat el suport necessari. La CUP té dos consellers; i Ara Montbui i Vox, un cadascú.

Jordi Parcerisas assumeix el càrrec no en el millor moment del Consell Comarcal. El pacte sociovergent es reedita després de quatre anys molt moguts, no tant per la solidesa de la coalició al govern, sinó per les complicacions econòmiques arran del conflicte per l'excés d'hores pagades a l'anterior secretari.

Durant l’acte d’investidura, després de ser escollit el nou president, ha sigut el torn de què els grups polítics hi diguessin la seva. En general la majoria de les formacions han posat èmfasi en els reptes que ara mateix té el Consell Comarcal, com ara solucionar la situació dels treballadors i treballadores de l’ens. També han destacat que esperen que sigui un mandat amb una bona gestió i que “siguem portada per aquesta bona gestió i no pels escàndols d’una mala gestió”.

Tot i que tots els portaveus han estès la mà, alguns han destacat alguns fets. El portaveu de la CUP, Pau Ortínez, ha destacat que el pacte entre PSC i Junts és una mala notícia “es repeteix la sociovergència, un pacte que ja hem vist a l’Ajuntament d’Igualada i, també, a la Diputació de Barcelona”. Per Ortínez, es tracta d’un pacte que porta a un model de privatitzacions i de mala gestió”. Des d’Ara Montbui també han destacat que els hagués agradat estar informats d’aquest pacte que s’ha constatat en el ple celebrat aquest divendres al matí. Des de la força republicana ha parlat l’alcalde de Castellolí, Joan Serra, qui també s’ha ofert a ajudar al govern amb el que els demanin tot i que “ens hagués agradat un govern més progressista, més d’esquerres i més renovat”. Serra també ha volgut fer autocrítica amb el tema de gènere “cada grup ha de fer autocrítica perquè no passi el que ha passat avui, que només hem escoltat veus d’homes”.

En el seu discurs d’investidura, Jordi Parcerisas, ha agraït el to de totes les intervencions dels diferents grups i que tots hagin estès la mà “comencem bé, l’èxit de la comarca depèn, en part, d’una bona entesa dins d’aquesta administració”. Tot i que el nou president del Consell Comarcal ha assegurat que hi ha molts reptes per afrontar, creu que “som un equip potent i hem de continuar treballant per aconseguir l’objectiu de prestar un bon servi públic i fer-ho visible als 33 municipis de la comarca de l’Anoia”. Parcerisas s’ha convertit en el president més jove de la història de l’ens comarcal i, en aquest sentit, ha agraït el relleu regeneracional en el càrrec que “donarà un nou impuls a l’ens” i ha demanat l’ajuda, expertesa i experiència dels 33 consellers i conselleres.

El dels Hostalets de Pierola, serà el sisè president de la família política de Convergència i Junts, després de Manuel Miserachs, Antoni de Solà i Josep Miserachs, Marc Castells i Xavier Boquete, qui ha estat l’anoienc que més temps ha ostentat aquest càrrec, 14 anys. El pacte entre Junts i PSC inclou que Noemí Trucharte, de 44 anys, serà d’aquí a dos anys la presidenta. Serà la primera figura socialista en presidir el Consell Comarcal de l’Anoia des de 2007. Des d’aquell any, en fa 16, els diferents pactes que s’havien articulat en aquest ens sempre havien propiciat que el màxim mandatari estigués vinculat a CiU -primer- i després al PDeCAT i Junts. El precedent socialista era Joan Vich, vilanoví com Trucharte, que va foguejar-se com a regidor durant el llarg període en què va tenir la vara al municipi.

Subscriu-te per seguir llegint