ERC s’enfonsa a benefici del PSC a l'Anoia

Els socialistes són la formació clarament vencedora a la comarca, mentre que el PP guanya pes, però moderadament

Un votant

Un votant / Arxiu

Enric Badia

Enric Badia

El vot d’ERC s’ha enfonsat a l’Anoia. Ha caigut 10 punts respecte les últimes eleccions generals del 2019. El mal resultat de les municipals, sobretot a Igualada, s’ha repetit en la següent convocatòria a les urnes, i tot i que són votacions que tenen un comportament de vot molt diferent, es nota el desgast i la sagnia de votants. A les municipals d’Igualada partien de 5 regidors i en van aconseguit 3, tot i que esperaven créixer. La patacada de fa uns mesos ara es repeteix i s’accentua. A Igualada, ERC ha rebut el 16,71 % de suport dels electors, quan el 2019 en va aconseguir el 27,44%. 

El descens d’ERC s’afegeix al que també sumen Junts i el PDeCAT, aquests darrers en procés de desaparició, sense resposta als invents successius que va fent la formació en cada convocatòria electoral. Junts també ha perdut 4 punts respecte el 2019. I la davallada del moviment independentista la completa la CUP, que ha perdut el 50% del suport. Ha passat d’un 8,67 a un 4,54% a Igualada. La relació al Bages és similar: un ,47 el 2019 i un 3,62 actualment. 

És evident que aquesta pèrdua de vots d’ERC, Junts i la CUP ha tingut alguns receptors. A Igualada i l’Anoia, el PSC ha estat la força que més ha crescut. Més de 12 punts a l’Anoia i mes de 15 punts a Igualada, on pràcticmaent ha doblat el percentatge del 2019. A la comarca ha passat d’un suort del 19,06 % a un del 31,64%, mentre que a Igualada, ha passat del 15,59% a un 31,37%. Gairebé un de cada 3 igualadins han votat socialista. I aquesta formació ha estat la clara vencedora a la comarca, a Igualada i a les poblacions grans. 

S’ha imposat en poblacions amb govern d’ERC, com ara Calaf, i en altres de tradició ja de vot socialista, com Cabrera d’Anoia, Vilanova del Camí o Santa Margarida de Montbui. També en algunes de la part sud, més propores al moviment del Baix Llobregat, com Piera i Masquefa. La població amb més suport ha estat Vilanova del Camí, amb el 44% . 

El PP ha tingut un creixement, però ha estat moderat i encara no supera el 10%. 

Resultats de les eleccions a Igualada