Festa Major d'Igualada

L’associació La Coll@nada celebra 20 anys d’alternativa

L'entitat s'ha convertit en la referència de l'oci nocturn per a joves durant la festa major. El programa d’enguany proposa una trentena d’activitats amb actes clàssics i alguna novetat

La Coll@nada celebra els seus 20 anys al primer acte de la festa major 2023 | LA COLL@NADA

La Coll@nada celebra els seus 20 anys al primer acte de la festa major 2023 | LA COLL@NADA / redacció. igualada

Redacció. Igualada

Les festes majors són sempre uns dies especials de l’any. Tot i això, sempre hi ha fites i efemèrides per celebrar. Enguany no podia ser una excepció i hi trobem alguns aniversaris sonats, com el de l’Ateneu d’Igualada o el de l’associació La Coll@nada, que celebra 20 anys, tal com diuen ells, «construint alternatives populars».

Des de 2003, La Coll@nada s’encarrega d’organitzar un programa alternatiu per la festa major. Una sèrie de propostes que el jovent que integra l’associació pensa, sobretot, per al públic jove d’Igualada. Un bon grapat d’opcions, una trentena enguany, que constitueix gran part de l’oci nocturn de la festa major de la capital de l’Anoia. De fet, amb l’eliminació de l’espai de barraques, el programa de l’associació queda com la principal crida per als joves del municipi.

Celebració dels 20 anys

En la presentació del seu programa, del qual les primeres activitats ja s’han dut a terme, des de l’associació reivindicaven el seu paper dins de les festes d’Igualada i com a espai perquè el jovent es trobi any rere any. «Seguim amb l’eslògan «Construint alternatives populars», un lema escrit a mode de subtítol que té moltes contradiccions, però un objectiu clar. I és amb aquest objectiu que intentem que la Coll@nada mantingui l’ADN», expliquen. «Les joves que fem la Coll@nada canviem, la societat canvia, les activitats canvien... Però la Coll@nada no se’n va. Les joves d’Igualada no se’n van!», acaben.

Tornant a l’eliminació de l’espai de barraques, una de les grans absències aquest any, des de l’associació lamenten la decisió. «Era de les poques opcions que hi havia per a l’oci nocturn», argumenten. «Això limita la nostra oferta, ja que no volem ser l’única opció nocturna a prop del centre, a risc que es desbordi el territori festiu», afegeixen.

Per això, des de la Coll@nada es posen a disposició «de qui calgui» per parlar sobre aquesta problemàtica i per buscar una solució que tingui en compte la veu del jovent de la ciutat.

Un programa amb novetats

Amb tot, el programa de la festa major per part de la Coll@nada proposa fins a una trentena d’activitats, algunes de les quals ja són actes clàssics, com l’Operació Cigró i els Jocs Bèsties, i d’altres que s’estrenen aquest 2023, com el torneig de Botifarra.

La festa de la Coll@nada va començar oficialment el passat diumenge amb la presentació dels 20 anys de l’associació al Casal Popular El Foment. Fins avui, algunes de les activitats més populars, com el pregó, el sopar d’inici de la festa major, els Jocs Bèsties i l’O-Birring, ja s’han dut a terme, però hi ha una gran oferta encara per arribar. De fet, és des d’avui i fins diumenge quan es concentren la majoria d’actes.

La temàtica i el caràcter dels esdeveniments és variable, però tots tenen un esperit integrador, festiu i divertit. Avui mateix, a les 21 h, se celebrarà l’Operació Cigró i demà a la tarda serà el torn d’una de les grans novetats, el Torneig de Botifarra. Tothom té cabuda a la festa de la Coll@nada.