La Coll@nada , vint anys de festa alternativa a la Festa Major d'Igualada

La força del grup està en la programació i la participació dels joves. Aquest any lamenten la supressió de la zona de barraques

Els organitzadors de la Coll@nada

Els organitzadors de la Coll@nada / Coll@anada

MITI VENDRELL

Aquest any la Coll@nada commemora un aniversari rodó. Una iniciativa que va començar fa vint anys per preparar actes per als joves durant la Festa Major d’Igualada i que, poc a poc, s’ha acabat consolidant com l’alternativa de la programació oficial que munta l’Ajuntament. Aquest any han programat, a més a més dels actes habituals, diverses activitats adreçades al públic i familiar. 

La festa de La Coll@nada va començar oficialment el passat diumenge amb la presentació dels 20 anys de l’associació al Casal Popular El Foment i en total s’han programat una trentena d’activitats, de les quals algunes ja s’han celebrat. El dijous al vespre, per exemple, es va viure un dels plats forts de la programació: el sopar de l’Operació Cigró. L’acte va comptar amb molta assistència. En aquest sentit, el membre de La Coll@nada, Martí Rossell, valora com a un èxit els actes que han celebrat fins avui «hem tingut gent tant a les activitats de dia familiars com les de nit». 

A banda dels actes tradicionals que es repeteixen any rere any com la cursa de la síndria, el pregó, els Jocs Bèsties o l’O-Birring, l’entitat ha incorporat algunes novetats. Entre elles hi trobem un torneig de pedra, paper i tisora o el torneig de botifarra, que es van celebrar ahir. De moment, totes les novetats que han incorporat han anat bé i les que queden per fer esperen que puguin ser exitoses i atreguin a gent de totes les edats. 

Aquest cap de setmana hi ha una de les novetats que és les dues nits de festa, dissabte i diumenge i, que amb l’eliminació de l’espai de barraques, el programa de l’associació queda com la principal crida per als joves de la comarca. El membre de La Coll@nada, Martí Rossell, ho qualifica d’un gran repte. «Esperem que funcionin bé i que puguin generar un espai segur i de confiança, que la nostra festa sigui un espai sa, segur i que ens ho passem bé sense renunciar al que volem», indica. Rossell fa referència a l’eliminació de l’espai de barraques, una de les grans crítiques d’aquest any al govern local. El consistori les va eliminar argumentant que van ser molt novedoses en el seu inici, però que en els darrers anys va portar conflictes i «ja no eren el que tots volíem que fossin». L’associació La Coll@nada va lamentar la decisió. «Era de les poques alternatives que hi havia per a l’oci nocturn i la supressió limita la nostra oferta, ja que no volem ser l’única opció nocturna a prop del centre, a risc que es desbordi el territori festiu», explica Rossell.

Al llarg dels anys, la Coll@nada ha fet la tasca de vestir una programació alternativa a la convencional per aquests dies de Festa Major. «La nostra tasca més important és oferir una oferta, una manera d’entendre la festa, més participada, més divertida, que no s’està per protocols i per coses formals o massa serioses, sinó que prioritza passar-s’ho bé i fer participar la gent en favor d’una manera més plural i més reivindicativa», diu Rossell. 

L’entitat ha exposat reiteradament que, en general, a Igualada «no hi ha gaire oferta d’oci, especialment nocturn». Argumenten que hi ha pocs locals o que amb els que hi ha «no tothom si sent còmode» i asseguren que iniciatives com La Coll@nada «són necessàries». Però, diuen els membres d’aquesta entitat, que no ho tenen fàcil. «Les iniciatives que intenten sorgir si no són en el marc capitalista o d’una determinada manera, amb uns determinats protocols, o bé són multats o bé tenen totes les traves de l’Ajuntament i de l’Administració»,, argumenta Rossell.

Però han persistit en la iniciativa, que ja té dues dècades. «Per nosaltres és un orgull i un honor que una entitat com la nostra, que reivindica les places, els carrers, la festa, la cultura pels joves per festa major, l’alternativa, la crítica, faci 20 anys», segons Rossell. Vint anys que els ha fet mirar enrere i tot i que «sempre creiem que no estem consolidats, però mires tot el que hem fet i saps que el que estàs fent, val la pena». Ara, a banda d’esperar que la Festa Major acabi de ser un èxit, Rossell espera que «puguem bufar espelmes molts més anys, perquè els joves de la ciutat ens mereixem una entitat potent, com és La Coll@nada».

Sopar cercanit

Avui dissabte al matí hi ha programats la segona edició del Mercat de segona mà (Pl. Pius XII) a les 11h i Fes-ta el dinar (Rambla Sant Isidre) a les 12:30h; al vespre a les 20h hi haurà el Tastet de begudes de la terra (Pius XII), i a les 21:30h el Sopar Cercanit (Pl. Sant Miquel). A les 22h de la nit començarà la Cercanit (Inici: Pl. Sant Miquel), i a continuació hi haurà el concert de Xillona (Pius XII) i festa amb DJ. 

El diumenge serà el torn del concert de Tropical Galaxia i La Karme Band i, a continuació hi haurà festa amb DJ. Finalment, tancarà la programació, la mítica pujada de cadires al Clein el dilluns a la 1 de la matinada.