Jorba presenta dos recursos judicials contra les noves implantacions d'energia renovable

L'Ajuntament ha presentat dos recursos per demanar la nul·litat dels projectes d'energies renovables d'Aspillera Solar i Matacan Solar

L'Ajuntament de Jorba ha informat aquesta setmana els seus veïns de la situació administrativa dels parcs solars

L'Ajuntament de Jorba ha informat aquesta setmana els seus veïns de la situació administrativa dels parcs solars / Aj Jorba

Enric Badia

Enric Badia

L'Ajuntament de Jorba ha presentat dos recursos per demanar la nul·litat dels projectes d'energies renovables d'Aspillera Solar i Matacan Solar, i contra la línia d'alta tensió que també passaria per Jorba. Aquesta setmana s'acaba el termini per presentar aquests recursos sobre l'aprovació que va fer a l'estiu el departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Aquests projectes afecten Jorba i els municipis de Sant Martí de Tous, Rubió, Copons, Bellprat, Argençola, Pujalt.

En concret s'ha presentat recursos d'alçada contra el projecte Aspillera Solar i Matacan Solar que preveuen el pas d'una línia d'evacuació i la construcció de diverses torres d'alta tensió pel municipi. En el recurs, l'ajuntament demana la nul·litat i al·lega la falta de publicació dels informes administratius, la falta de remissió dels mateixos als interessats i d'informació pública relativa a la declaració d'impacte ambiental, el fraccionament il·legal de l'expedient, la competència d'autorització, la manca d'informació sobre el perill per la fauna, l'impacte ambiental que suposaria, entre altres. Aquesta mateixa setmana, s'ha explicat l'aprovació de la declaració ambiental que havia fet el govern de l'Estat d'una línia de Molt Alta Tensió (MAT) que travessa el país d'oest a est, per transportar energia provinent de futurs parcs eòlics de l'Aragó que buidarien l'energia produïda a una estació elèctrica dels Hostalets de Pierola. La Generalitat s'ha mostrat molesta per aquesta aprovació i també va anunciar, dimarts, que presentaria batalla jurídica a l'Estat per aquesta MAT.

Per informar de la situació actual i el que representaria la instal·lació d'aquests projectes al municipi i comarca el consistori va organitzar, amb la col·laboració de Preservem l'Anoia, el dimarts 19 de setembre una xerrada informativa. A la trobada, celebrada a la sala polivalent de Jorba, hi van assistir prop més d'una cinquantena de persones que van poder conèixer com podria afectar el territori la instal·lació d'aquests parcs d'energies renovables.