Unió de Pagesos reclama que les vies blaves no siguin un entrebanc a l'activitat agrícola

El sindicat presenta al·legacions a la segona fase del projecte que afecta les comarques de l'Anoia, el Baix Llobregat i el Bages

Treballs en el tram inicial de la Via blava del riu Anoia

Treballs en el tram inicial de la Via blava del riu Anoia / Mireia Arso

Enric Badia

Enric Badia

Unió de Pagesos ha lliurat al·legacions a l'aprovació inicial dels projectes constructius de la Via Blava Anoia Fase II, que afecta onze municipis de l'Anoia, l'Alt Penedès i el Baix Llobregat, i al de la Via Blava Cardener, que afecta nou municipis del Bages i un del Solsonès, per garantir que la seva execució no perjudiqui l’activitat agrària. Es tracta de projectes inclosos en el Pla Director Urbanístic de la Vies Blaves que promou la Diputació de Barcelona per fer transitables amb mitjans no motoritzats 300 km de la vora dels rius Llobregat, Anoia i Cardener al llarg de 60 municipis. Els representants del sindicat ha posat el dit en el fet que es permeti el pas de vehicles agrícoles i que s'eviti la possibiliat d'accés dels usuaris de les vies blaves a les finques. La primera fase de les obres es va iniciar a la comarca de l'Anoia, a tocar d'Igualada. El sindicat manté que "la raó de ser de les vies blaves que defensa la Diputació —que esdevinguin un motor d'atracció turística a l'interior del país— no ha d'interferir en l'activitat professional agrària i, en aquest sentit, insta a què s’informin els usuaris sobre la riquesa del patrimoni agrari i la necessitat de respectar l'activitat professional que s'hi desenvolupa".

Unió de Pagesos apunta que a diferència del que va passar en el projecte Via Blava Anoia Fase I, actualment en execució, per al qual el sindicat va haver d'exigir que en compliment de la Llei d'espais agraris s'inclogués l'anàlisi d'afectació agràries, aquests dos projectes sí que inclouen aquestes informes però tenen diverses deficiències rellevants.

El sindicat reclama una anàlisi de freqüentació de pas tenint en compte també les afectacions a l’activitat agrària, "identificant els llocs més sensibles i preveient mesures concretes per evitar el pas a les finques privades i possibles danys als camps". I afegeix que per fer-ho possible, cal que les mesures tinguin una dotació pressupostària en el projecte.

Unió de Pagesos també demana que "es garanteixi l’accés a les finques i la prioritat de pas de la maquinària agrària pels camins d’ús agrícola". I reclama una senyalització clara i que no s'instal·lin elements que impedeixin el pas o les maniobres d’entrada i sortida de les finques.

Hi ha preocupació, també, per procés d’expropiació conjunt previst. El sindicat sol·licita que, prèviament a la valoració provisional dels béns afectats, s’estableixin els conceptes i criteris que es tindran en compte en la valoració; entre d’altres: tipus de sòl i de cultiu, collites pendents de la campanya agrícola en curs, consideració i perjudici sobre l’activitat professional agrària, o que no quedin restes de finca que passarien a ser improductives sense indemnitzar.

Voldrien que quedés clar que si la via està malmesa no es passarà per camps amb activitat agrícola i demana a la Diputació que especifiqui qui executarà i finançarà les tasques de manteniment per garantir que aquest es du a terme.