ERC reclama més acció social i planificació urbanística en els pressupostos d'Igualada per al 2024

Els republicans demanen que el govern tingui en compte l’augment en la despesa social i la necessitat de fer una inversió urgent en habitatge

Enric Conill, cap del grup municipal d'ERC

Enric Conill, cap del grup municipal d'ERC / ERC

Enric Badia

Enric Badia

Enric Conill, cap del grup municipal d'ERC a l'Ajuntament d'Igualada, demana a l'alcalde, Marc Castells (Junts per Igualada), que "escolti els problemes de la ciutat, les demandes dels igualadins i que aprovi i elabori uns pressupostos en els quals la ciutadania no hagi de pagar els excessos de la mala gestió del seu govern".

Conill qualifica d'“injustos” els impostos que Castells vol aplicar a les famílies i les empreses de la ciutat durant el 2024. El líder republicà considera que el govern local hauria de tenir en compte l’actual augment del cost de la vida. Els republicans creuen que "no és moment de carregar la ciutadania fent que ara hagin de pagar més amb plusvàlues, llars d’infants, per anar la piscina, per accedir a cultura i molt més, l’IBI és només la punta de l’iceberg de moltes pujades”, detalla Conill. Expliquen que són moltes les taxes diàries que es veuran repercutides per aquests augments proposats mentre tothom ha de veure com l’alcalde, govern i càrrecs de confiança s’apugen els sous.

Impostos sí, però amb una bona gestió i serveis de qualitat.

Els impostos locals s’han de gestionar de forma eficient i no malgastar-los de forma supèrflua i inconscient. ERC Igualada considera que Castells "fa anys que gestiona de forma ineficient les arques municipals". ERC denuncia que hi ha un increment de la despesa corrent i "una mala gestió" per part del govern i posa exemples com "la construcció de 12 pisos per mes de tres milions d’euros, mentre amb molts menys diners podríem rehabilitar molts més pisos buits i oferir millors solucions". Una altra dels retrets és la que consideren "mala gestió en el contracte de residus que fa que l’augment de cànon per no reciclar s’enfili any a any amb milers d’euros".

També atribueixen tensions econòmiques per "una mala planificació i per les obres preelectorals de cost i manteniment elevat, suposen un endeutament que ara els igualadins han de pagar". I acaben amb un retret que han anat fent reiteradament des de principi de mandat: "els nous sous com el del cap de l’oposició, 43.000 euros l’any, que lògicament també es finançarà amb la nova pujada d’impostos. El que els igualadins paguen, ha de ser per tenir més i millors serveis".

Uns pressupostos socials que escoltin igualada i les seves necessitats

ERC Igualada presenta una idea de pressupostos que conté mesures "encaminades a la recuperació social i l’abordament frontal dels principals problemes de la ciutat". Conill, en aquest sentit, defensa que cal augmentar la inversió en política social, “mai n’hi ha prou”, apunta. "Encara arrosseguem mancances de la pandèmia, sobretot en el jovent", assegura. I també demana "una transformació en la política d’habitatge, els lloguers estan disparats i l’emancipació juvenil és impossible, cal fer política per solucionar-ho i rehabilitar els milers de pisos buits que tenim". En tercer lloc, per Conill és imprescindible fer "una planificació urbanística", que implicaria fer una revisió del pla general urbanístic de la ciutat, que Castells no ha volgut tocar fins ara. "Com fa temps que Esquerra explica, la Igualada d’avui continua sense estar planificada, no tenim un POUM actualitzat. I finalment i en darrer terme, aturar el disbarat d’augment d’impostos que vol aplicar el govern de Castells". Conill ha finalitzat recordant que "si la Igualada de Castells vol començar a defensa aquestes quatre bases, habitatge, impostos justos, acció social i transformació urbanística, Esquerra hi serà. Si no, com passa ara, que ningú compti amb els vots d’ERC Igualada”.