L’eix Diagonal s’espera per fer l’estrena de l’ampliació de manera imminent

La intervenció, amb trams d’autovia i de dos carrils en un sentit i un en el contrari, afecta més de 31 quilòmetres d’Igualada a Vilafranca

Obres ampliació eix Diagonal a la zona més propera a Igualada

Obres ampliació eix Diagonal a la zona més propera a Igualada / Enric Badia

Enric Badia

Enric Badia

L’ampliació de la carretera c-15, entre Igualada i Vilafranca, està totalment enllestida i l’entrada en servei ha de ser imminent. El Departament de Territori i l’empresa concessionària, Eix Diagonal, estan acabant de resoldre temes administratius, però l’obra prevista està completament acabada i entre divendres o dissabte hauria d’obrir la totalitat de carrils. És una intervenció en una trentena de quilòmetres amb solucions que en un tram proper a Igualada és d’autovia i que en la majoria de quilòmetres és del model 2+1, dos carrils en un sentit i un en el sentit contrari, amb trams que s’alternen en un sentit i l’altre.

L’únic tram de la part ampliada de l’eix que té 5 carrils

L’únic tram de la part ampliada de l’eix que té 5 carrils / Enric Badia

Quedaran pendents de resoldre un tram central de 5 quilòmetres, els que queden entre Cabrera d’Anoia i Vallbona d’Anoia, on hi ha dificultats mediambientals que en el seu moment van fer desistir el departament d’ampliar-lo. Aquest tram, en un corredor on també hi ha el riu Anoia i la via de Ferrocarrils, té una solució complexa, i, a més a més, és un espai protegit per la presència de l’àliga cuabarrada.

El pas de dos a tres carrils a la zona de la Pobla de Claramunt

El pas de dos a tres carrils a la zona de la Pobla de Claramunt / Enric Badia

Tot i que la plataforma d’asfalt es veu acabada i amb la senyalització horitzontals, la vertical i la de seguretat col·locada, aquests setmana encara s’hi han fet treballs pendents en alguns punts, com ara en els túnels. Aquesta setmana, la circulació s’ha fet sobre un carril en cada sentit, amb una senyalització provisional amb cons.

Les obres s’han dut a terme durant dos anys en un sector de l’eix Diagonal de 31 quilòmetres i el pressupost ha estat de 83 milions d’euros. N’ha quedat fora un primer tram, el més costaner, que ha tenia característiques d’autovia. Els primers dies del passat més de novembre, va entrar en servei un tram de 16 quilòmetres, entre els termes de la Granada i Cabrera d’Anoia. I a l’agost passat ja va entrar en funcionament el tram corresponent a la variant de Vilafranca del Penedès.

L’Eix Diagonal està format per les carreteres C-15 i C-37 i uneix Vilanova i la Geltrú amb Manresa, tot connectant el Garraf, l’Alt Penedès, l’Anoia i el Bages. La seva posada en servei des de fa més de 10 anys, ha potenciat les comunicacions intercomarcals i les de més llarg recorregut i ha esdevingut artèria de la xarxa viària. A més, ha contribuït a potenciar l’activitat econòmica al seu entorn i ha obert noves possibilitats d’intercanvi.

La via ha tingut un creixement continuat de trànsit, un 35% acumulat, amb un elevat percentatge de trànsit pesant, que pot arribar a superar el 12% en algun tram.

El creixement del trànsit i la voluntat de millora en la seguretat d’una carretera que ha tingut una incidència d’accidentabilitat alta hauria portat, en altres moments de més bonança econòmica a fer un desdoblament de cap a cap de la C-15. Ferran Camps, subdirector de Carreteres, explica que en la decisió de fer un 2+1 hi ha tingut un pes important la situació econòmica. De totes maneres, manté que les perspectives de creixement de la demanada de trànsit, segons les dades actuals i les projeccions dels propers anys, indiquen que la solució d’ara ha de ser una resposta que ha de durar força anys.

Camps ja explicat que una carretera amb un carril en cada sentit funciona correctament fins que el trànsti no supera els 5.000 vehicles diaris. Els desdoblaments es fan quan arriben a xifres al voltant els 10.000-15.000 vehicles/dia. I una autovia té una capacitat per suportar fins a 50.000 vehicles/dia. A la zona de Vilafranca i a la de Capellades-Igualada és allà on hi ha una major concentració de trànsit, amb un 18.000 vehicles/dia. I al tram central n’hi ha uns 14.000. En alguns punts, com a la zona d’accedir a Piera i a la carretera que connecta cap a Martorell, també s’hi nota més incidència de trànsit. De totes maneres, Camps assegura que l’escenari dels propers 20 anys no hi hauria d’haver problemes com per veure que calia afrontar un desdoblament complet. I celebra que el trams que ja es van obrir fa uns mesos, com els de Vilafranca, han tingut una bona circulació l’estiu passat.

Amb la idea d’afavorir la seguretat viària per damunt dels altres beneficis la peça clau és la mitgera que evita els xocs frontals. I aquesta divisió entre els sentits de circulació s’ha fet de capa a cap. I, a més a més, la millora que ha tingut aquest via amb l’ampliació permet tenir una carretera una mica més ràpida, passa de ser una carretera amb una velocitat màxima de 80 km/h i 90km/h a ser una via de velocitat màxima a 100 km/h.

Hi ha un tram, de Vilafranca del Penedès a Cabrera d’Anoia, de 21,6 quilòmetres. En aquest tram, s’ha fet un tercer carril a la carretera, de manera que quedi una secció 2+1. Els dos sentits de la circulació estaran separats per una barrera física, de manera que s’evita el risc de patir un xoc frontal o frontolateral, que pot tenir conseqüències molt greus. Les zones d’avançament es van distribuint alternadament amb intervals regulars i equilibradament per sentit.

En alguns dels enllaços on no és possible ampliar el nombre de carrils, es mantindrà un carril per sentit i s’instal·larà un separador central físic. Aquest tram es pot dividir en aquests àmbits, el d’Olèrdola a La Granada, que es va posar en servei l’agost passat, i el de La Granada – Torrelavit i Torrelavit - Cabrera d’Anoia, que han entrat en servei a la tardor.

De Cabrera d’Anoia a la Torre de Claramunt, uns 5 quilòmetres de longitud, es manté la secció d’un carril per sentit. , atesa la complexitat de l’orografia i les obligacions mediambientals.

De la Torre de Claramunt fins a enllaç d’Igualada, un tram, de 4,5 quilòmetres, que és el que registra un volum més alt de trànsit, s’ha adoptat una solució de desdoblament per assolir dos carrils per sentit de circulació (secció 2+2) a partir de la carretera actual.

La concessionària de l’empresa i la responsable de l’obra d’ampliació és Eix Diagonal, l’obra l’ha dut a terme la constructora Dragados en uns dos anys, i la direcció d’obra ha anat a càrrec de Projects & Facilities Management. Es tracta d’una carretera amb característiques de via segregada, que té un punt de control amb pantalles, a la part de Vilafranca. Pràcticament hi ha visió de tota la carretera, amb una càmera cada dos quilòmetres.

Per dur a terme la construcció hi ha hagut un moviment de terres de 625.000 m3. En les estructures s’han emprat 1.125.000 kg d’acer, 8.000 m3 de formigó i 2.195 m de bigues. I per asfaltar-la de cap a cap, 133.000 tones d’aglomerat.

[object Object]

Ha quedat un tram amb una secció d’1+1 que el Servei Català del Trànsit vigilarà amb un radar tram

Queden 5 quilòmetres per resoldre com s’amplien, de Cabrera d’Anoia a la Torre de Claramunt. En aquest tram es manté la secció d’un carril per sentit, atesa la complexitat de l’orografia, amb la presència del riu Anoia, d’un tram en què la carretera cedeix i té una estructura per evitar el moviment, i també del tren. En aquesta zona, a més a més, hi ha una protecció mediambiental per la presència de l’àliga cuabarrada, i una altra de caràcter històrico-geològica, perquè la carretera està en una zona propera al jaciment prehistòric del Capelló de Capellades.

No s’hi ha actuat perquè hi havia hagut al·legacions que la Generalitat va creure que eren de prou pes i es reforça la separació entre els sentits de la circulació mitjançant la senyalització d’una franja central vermella i dues línies blanques amb marca vial sonora i ulls de gat i amb fites. La separació entre carrils no és amb formigó, però els tècnics de la Generalitat confien que oferirà prou seguretat com per evitar que hi hagi xocs frontals.

En aquests moments, als despatxos del departament de Territori hi ha sobre la taula les propostes d’intervenció en aquest tram. S’estan fent estudis, que contemplaran més d’una alternativa i s’ha de fet tot el procés administratiu per adjudicar les obres. El termini perquè s’hi pugui dur a terme la inversió no serà inferior a dos anys. En aquest tram hi ha dues infraestructures que afegeixen complexitat: el túnel de Cabrera i el de Vallbona.

Per millorar la seguretat, en aquest tram està previst que hi hagi un radar de tram, però no s’instal·la immediatament. Aquesta és una decisió que depèn del Servei Català del Trànsit, que té la instal·lació elèctrica a punt, però no ha dut a terme, de moment, la instal·lació de les càmeres.