Calaf vol reduir un 30% la contaminació lumínica amb l'adaptació de la il·luminació a led

S'ha iniciat l'obra de substitució de la pràctica totalitat de l'enllumenat públic en u projecte que supera el milió d'euros d'inversió

L'alcaldessa Montserrat Mases exposant els projecte a veïns de Calaf

L'alcaldessa Montserrat Mases exposant els projecte a veïns de Calaf / Aj Calaf

Redacció

El govern municipal de Calaf confia que el canvi en l'enllumenat públic del municipi suposi un estalvi en la factura energètica i també una reducció en la contaminació lumínica que els tècnics consideren que ha de ser del 30%. El govern municipal ha explicat el projecte als veïns aquesta darrera setmana. Es tracta d'una inversió de més d'un milió d'euros, un 85% del total pagada per la Unió Europea i la resta per l'Ajuntament.

L'alcaldessa, Montserrat Mases, el primer tinent d’alcaldia, Jordi Biosca, i l’arquitecte municipal, Esteve Niubó, va exposar als veïns interessats el projecte. La renovació de l'enllumenat implicarà una profunda transformació. Se substitueixen 1.349 punts de llum dels 1.425 que té el municipi, i es posen d'acord amb la normativa actual els quadres elèctrics. Els treballs, que van començar el dia 2 d’abril, permetran homogeneïtzar la il·luminació dels carrers del municipi i reduir la contaminació lumínica, com a mínim en un 30%.

Des del govern municipal també s’ha avançat que la renovació de l’enllumenat esdevindrà un procés viu atès que, un cop conclogui l’execució del projecte, que es preveu que finalitzi el mes de setembre, es procedirà a analitzar el resultat final i s’actuarà allà on es consideri adient per garantir la seva correcta implementació i la seguretat de la població.

Inicialment, el cost del projecte s’elevava a 1.449.047,61 euros que es finançaven en bona part mercès a l’obtenció d’una subvenció procedent dels Fons Next Generation de la Unió Europea d’1.231.690,46 euros. Un cop lotificat el projecte, però, la factura final ha baixat a 1.059.327,47 euros. El 85% total a càrrec de la UE.