Anuari 2023: Berga té pendent resoldre la gestió de la residència

L’Ajuntament proposa que la Generalitat intervingui temporalment el centre

Residència Sant Bernabé de Berga

Residència Sant Bernabé de Berga / Arxiu/Oriol Trasserra

L’Ajuntament de Berga s’ha proposat aquest desembre demanar a la Generalitat que tuteli la gestió de la residència Sant Bernabé mentre no es decideixi quin ha de ser el model òptim, després que l’equip de govern (CUP i ERC) descartés fa uns mesos que el futur passi per l’empresa pública municipal BRG.

Quan el departament de Salut es va fer càrrec de l’Hospital de Berga i es va dissoldre el patronat municipal que els gestionava, la residència va estar primer en mans de l’empresa Sumar (des del gener del 2021 fins a finals del 2022), impulsada des de la Diputació de Girona i participada per ajuntaments, i després va passar a dependre exclusivament de l’Ajuntament. El mes passat, però, la regidora de Serveis Socials, Andrea Corominas, reconeixia que «la gestió directa des del consistori és complexa, feixuga i lenta per solucionar el dia a dia» i posava sobre la taula, com a solució, encomanar la gestió de la residència a una gestora pública.

La regidora Corominas es marcava el final d’aquest any com a termini per resoldre la gestió de la residència Sant Bernabé, però tot i els contactes amb gestores especialitzades, no s’ha desencallat i urgeix perquè els problemes no s’agreugin

Els últims mesos no han estat bons per a la residència de Berga. Les treballadores han denunciat sobrecàrrega i sous baixos, les famílies s’han queixat «de la deixadesa al centre" i «la desatenció per falta de personal», i les dues directores del centre van renunciar al càrrec al setembre i van agafar la baixa a l’octubre.

Per resoldre la crisi a la residència municipal (amb una seixantena de places i una plantilla de 37 persones), l’Ajuntament de Berga va crear aquest passat novembre una comissió urgent per determinar quina ha de ser la millor gestió. Aquesta comissió està formada per representants de tots els partits a l’Ajuntament de Berga (govern -CUP I ERC- i oposició -Junts, PSC i BeGI), treballadores i familiars de residents. Tot i que alguna primera reunió, l’Ajuntament de Berga acaba l’any sense concretar mesures per revertir la situació a la residència Sant Bernabé.

Una situació que les tres delegades sindicals de la residència Sant Bernabé de Berga (CGT) atribueixen a «la mala gestió». Així ho constataven a finals de novembre en declaracions a Regió7. Joana Jaramello, Blanca Quero i Carmen Piqueras lamentaven que l’Ajuntament de Berga «no actuï amb celeritat», ja que «els perjudicats són els avis». I demanaven «solucions urgents», perquè si no s’actua en pateixen les conseqüències treballadores del centre, usuaris i famílies.