"Cal actuar amb molta més contundència per superar la situació crítica que estem vivint". D'aquesta manera, el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, justifica el conjunt de mesures que la Generalitat imposarà a partir d'aquesta nit de dijous encaminades a "promoure una aturada social imprescindible" i que tindran una vigència de 15 dies. Entre elles s'hi inclou un confinament perimetral de tot Catalunya, un confinament per municipis els caps de setmana, la suspensió d'activitats culturals i esportives (inclosos els entrenaments) i la suspensió de les extraescolars. A més, es prorroga el tancament de bars i restaurants i centres d'estètica dictats fa dues setmanes.

El Govern recomana quedar-se a casa el màxim possible, i demana també que la ciutadania apliqui "una estratègia de desplaçaments basada en la bombolla de convivència o l'ampliada". En aquest sentit, es manté la prohibició de trobades de més de sis persones tot i que la Generalitat remarca que aquesta limitació no es aplicable al dret a manifestació.

Quant al confinament municipal, s'aplicarà des de les 6 hores de divendres fins a les 6 hores de dilluns. Es permetran els desplaçaments dintre de la mateixa comarca si es per anar al cementiri el 31 d'octubre i l'1 de novembre. També es permetrà per fer esport en municipis propers.

Es tanquen els grans recintes comercials. Poden obrir els establiments que estiguin dedicats a la venda d'alimentació o de productes d'higiene. Els comerços podran obrir si tenen menys de 800 metres quadrats i reduir l'aforament al 30%. Si les botigues són més grans, hauran de reduir la seva superfície comercial. Perruqueries, farmàcies i centres de jardineria podran obrir sense restriccions. També es redueix a un aforament del 30% les cerimònies de tipus religiós o fúnebre.

En l'àmbit laboral, es recomana aplicar el teletreball llevat quan és impossible fer-ho o quan no es tinguin els mitjans necessaris. En aquest cas, caldrà aplicar mesures de flexibilitat horària. El transport públic mantindrà l'oferta del 100%.

Aquestes són les principals mesures

  • El confinament de caps de setmana entraria en vigor els divendres a les 6 h i s'allargarà fins a les 6 h de dilluns. Durant aquest temps, les persones no podran sortir del seu municipi. Els confinaments perimetrals no afectaran els desplaçaments per anar a treballar o a l'escola. També són excepcions anar als cementiris el dia 31 d'octubre i 1 de novembre; fer activitat esportiva a l'aire lliure en els municipis col·lindants; assistir a competicions esportives autoritzades; o persones amb permisos penitenciaris.
  • Tanquen els centres comercials, excepte les botigues dedicades a l'alimentació, i tanquen els comerços de més de 800 metres quadrats de superfície. Més informació, aquí.
  • Es prorroga el tancament de bars i restaurants. El servei d'entrega de menjar a domicili es permetrà fins a les 23.00 hores.
  • S'ordena el tancament de gimnasos.
  • També quedaran suspeses les extraescolars, a excepció d'aquelles que es facin en grups bombolla dins de les escoles.
  • El Govern recomana les classes virtuals per als nivells de Batxillerat i Formació Professional. Les escoles seguiran obertes però no es descarta adoptar un model híbrid a partir de 3r d'ESO. Les universitats seguiran amb les classes virtuals.
  • L'Executiu insisteix en la necessitat de promoure el teletreball.

Totes aquestes noves restriccions entraran en vigor aquest divendres, 30 d'octubre, una vegada es publiquin en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC).

El confinament perimetral és la mesura alternativa que tenia el Govern ja que, com va recordar el ministre Salvador Illa, no podien ordenar ni un confinament domiciliari ni un de cap de setmana perquè el decret d'estat d'alarma del Govern central no ho permet. El Procicat feia tota la setmana que estava analitzant diverses opcions. Experts, científics i metges estaven reclamant al Govern mesures més severes per aturar els contagis, que ja han tensat les UCI.

Cal reduir la velocitat de contagi per sota l'1; ara és d'1,34

Segons Alba Vergés, consellera de Salut, les xifres d'expansió de la pandèmia són actualment " insostenibles", amb més de 5.000 nous casos diaris. "Avui tenim 434 persones ingressades a l'UCI, pacients covid tots ells, i molts professionals sanitaris han de deixar la seva activitat ordinària per centrar-se a combatre el coronavirus", ha lamentat.

Catalunya ha sumat aquest dijous 5.761 nous contagis. L'índex de rebrot es manté elevadíssim, tot i que estable, amb dos punts menys que dimecres: 838. Segons Vergés, l'objectiu és que la velocitat de contagi a Catalunya passi de l'1,34 actual a una xifra inferior a 1. Això implicaria que cada 10 infectats de covid ja no estarien transmetent la malaltia a altres 10 persones, si no a menys.

306 milions d'euros per compensar les restriccions per la pandèmia

Paral·lelament a les restriccions, el Govern també ha anunciat que destinarà 306 milions d'euros addicionals a un nou paquet d'ajuts econòmics per als sectors més afectats per les mesures imposades. Els diners, que provenen de l'augment del 0,2% del dèficit, inclouen una línia addicional de 50 milions d'euros per la restauració i l'estètica, que se sumen als 40 milions anunciats fa 15 dies. La cultura rebrà 17,2 milions, i també s'obrirà una línia de 20 milions per les entitats d'educació en el lleure, i una de 10 milions pels clubs esportius federats. A més, el Govern destinarà 125 milions al reforç de l'atenció social, ampliant el pressupost de la renda garantida de ciutadania i fent aportacions addicionals al Banc d'Aliments i Creu Roja.

En el paquet d'ajuts socials, el Govern social inclou també un reforç de les àrees bàsiques dels serveis socials, del contracte-programa de serveis socials i sensellarisme i el reforç dels serveis residencials amb un increment de l'aportació.

Així mateix, es destinaran 26 milions als pressupostos per cobrir la totalitat dels ajuts al lloguer, i s'invertiran 12 milions en el lloguer durant dos anys per part de l'Agència de l'Habitatge d'aparthotels en desús per destinar-los a famílies desnonades. També hi haurà 2 milions per ajudar a la rehabilitació d'habitatges.

Entre les mesures que s'aprovaran properament, la conselleria d'Empresa activarà dues línies d'ajuts per sectors que pateixen una caiguda d'activitat: 18 milions per al turisme i 13 milions per a la indústria i la promoció econòmica.

El departament d'Agricultura preveu continuar amb la compra de producte fresc pel Banc dels Aliments per tal de compensar els productors que han vist com tornaven a tancar hotels, restaurants i bars, principals destins dels seus productes.

A banda d'aquests ajuts específics, hi haurà aportacions addicionals al transport públic (253 milions), que ja estaven previstes al fons extraordinari covid per compensar la caiguda d'ingressos derivada de la reducció de la mobilitat.