Les forces de seguretat dels talibans han detingut els últims dies dues dones activistes a l’Afganistan, i això va desencadenar crítiques pels atacs a la llibertat d’expressió al país i l’augment de les detencions per part dels fonamentalistes des de la seva arribada al poder l’agost passat.

Zahra Mohammadi i Mursal Ayar «han estat arrestades per les forces de seguretat del Govern talibà: ahir [dimecres], Mursal Ayar, i la doctora Zahra Mohammadi avui [dijous]», va confirmar a Efe Fouzia Wahdat, del Moviment de Dones Poderoses de l’Afganistan. Totes dues activistes havien assistit a la recent protesta que es va organitzar a Kabul en favor dels drets educatius i laborals de les dones, així com en contra de les normes establertes sobre les dones pel totpoderós Ministeri de Propagació de la Virtut i Prevenció del Vici.

Les detencions van ser denunciades per la Missió de l’ONU a l’Afganistan (UNAMA), que va instar el Govern dels talibans que alliberin les dones, així com a revelar el motiu de l’arrest. «La UNAMA ha sol·licitat informació urgent avui [dijous] al Ministeri de l’Interior [afganès] sobre les detencions reportades en les últimes 24 hores pels talibans de dues dones activistes més a Kabul. L’ONU reitera la seva crida perquè totes les activistes i familiars de les dones desaparegudes siguin alliberats», va publicar l’organització a Twitter.