Aragonès reclama a l'Estat una "nova fase" de negociació per fixar "les bases perquè Catalunya voti": "Ara és el moment"

El president avisa que només l'amnistia "no resol el conflicte" i demana traspassar Rodalies i la fi del dèficit fiscal

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant el discurs de la Diada 2023

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant el discurs de la Diada 2023 / ACN

Gerard Artigas (ACN)

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat que hi ha "l'oportunitat de resoldre el conflicte de sobirania amb l'Estat" i ha reclamat "iniciar de forma immediata una nova fase de la negociació" amb el govern espanyol "per establir les bases perquè Catalunya voti". Ho ha dit en el missatge institucional amb motiu de la Diada de l'11 de Setembre emès aquest diumenge al vespre, en què ha assenyalat que "ara és el moment" de superar "definitivament la repressió" i de posar "les bases perquè la ciutadania de Catalunya pugui decidir sense cap límit quin ha de ser el futur polític del país". També ha considerat que l'amnistia "per si sola no resol el conflicte" i ha demanat el traspàs de Rodalies i la fi del dèficit fiscal.

La Diada d'enguany arriba en plenes negociacions entre l'independentisme i el PSOE, que busca tornar a investir el seu secretari general, Pedro Sánchez, president del govern espanyol. En aquest context, Aragonès ha defensat que "Catalunya té la clau de la governabilitat de l'Estat" i que cal "aprofitar aquesta força per fer possible tot allò que fins ara no era possible". Així, ha reclamat l'amnistia "com a garantia que ningú més entrarà a la presó i que els exiliats tornaran en llibertat" i ha advertit que és "una condició indispensable per poder dur a terme una negociació en peu d'igualtat". Tot i això, ha admès que "per si sola no resol el conflicte": "És el punt de partida".

El president també ha posat sobre la taula de negociació la necessitat de "superar les limitacions" que pateix Catalunya en clau econòmica i que impedeixen la "millora immediata del benestar de la ciutadania". És per això que ha demanat que l'Estat traspassi a la Generalitat la totalitat de Rodalies de Catalunya i posar fi al dèficit fiscal. "Ens impedeix tenir l'estat del benestar que mereixem", ha deplorat.

Ha defensat aquestes demandes tot i reconèixer que "és difícil" i que l'Estat "no ho posarà fàcil". "Sempre hi haurà qui remarà en contra i que intentarà desfer tots els avenços que hem fet", ha avisat, però ha instat a sumar esforços i a treballar conjuntament per tenir "més força per aprofitar les oportunitats".

"Responsabilitat històrica" envers el català

En el marc de la Diada, Aragonès també ha fet una crida a defensar i mantenir l'ús del català. "Tenim la responsabilitat històrica de mantenir viva la llengua i només ho farem si tots ens conjurem per parlar-la", ha alertat. És per això que ha emplaçat la ciutadania a "utilitzar-la amb normalitat en tots els àmbits" i a "convidar tothom a fer-la servir sense por, sense vergonya", també adreçant-se en català a la població nouvinguda i reforçant l'escola en català. Alhora, ha exigit "no fer cap pas enrere davant dels intents de la dreta i l'extrema dreta d'arraconar el català", tant a Catalunya com a les Balears, el País Valencià, la Franja de Ponent i la Catalunya del Nord.

Record per al Marroc

El cap del Govern també ha tingut paraules de record per als afectats pel terratrèmol mortal que aquest cap de setmana ha sacsejat el Marroc i ha deixat més de 2.000 morts. Els ha enviat "suport, estima i solidaritat" i ha recordat que el país nord-africà és "origen de tants conciutadans". A la vegada, ha confiat que el poble de Catalunya "tornarà a mostrar la seva solidaritat amb els pobles afectats per catàstrofes humanitàries".