Canvi hora 2023: aquest dissabte a la nit arriba l'horari d'hivern

Com cada any, aquesta matinada toca endarrerir els rellotges 

Els rellotges s'endarreriran una hora quan siguin les tres de la matinada

Els rellotges s'endarreriran una hora quan siguin les tres de la matinada / PIXABAY

Aquest dissabte tornarem a viure un canvi d'hora: toca passar a l'horari d'hivern 2023. Quan les agulles del rellotge marquin les tres de la matinada, s'hauran d'endarrerir a les dues.

La modificació horària d'hivern s'aplica a tots els països de la Unió Europea (UE), amb la intenció d'ajustar millor la jornada laboral a les hores de llum natural. Per això, els rellotges s'hauran d'endarrerir una hora per entrar a l'horari d'hivern i, per fortuna per als que els agrada dormir, la nit durarà una hora més. Clarejarà i fosquejarà més aviat, fins que arribi la primavera.

L'últim diumenge d'octubre

A Espanya, el canvi a l'horari d'hivern es fa sempre la matinada de l'últim diumenge d'octubre, que aquest 2023 cau el dia 29.

Cal avançar o endarrerir el rellotge?

Al canvi horari d'hivern sempre cal endarrerir el rellotge una hora. El moment exacte de fer-ho és les tres de la matinada del dia 29, quan les tres passaran a ser les dues. Si a aquella hora preveus que estaràs dormint, el més còmode és endarrerir ja els rellotges quan en fiquis al llit i així t'asseguraràs que l'endemà, diumenge, t'aixeques a l'hora que toca. També cal tenir present que la majoria d'aparells electrònics intel·ligents tipus smartphones o tauletes ja canvien ells sols l'hora, però si ets dels qui encara es lleva amb el so d'un despertador, alerta que aquests cal canviar-los manualment.

Com afecta l'horari d'hivern a la llum del dia?

L'efecte més immediat del canvi d'hora és que clarejarà i fosquejarà una hora abans, per la qual cosa disposarem de menys temps de llum solar a les tardes. En aquest article pots trobar més informació sobre com ens afecta el canvi d'hora a les persones.

A Espanya, el canvi d'hora es va des del 1973

A Espanya, el canvi d'hora es va des del 1973 / PIXABAY

Canviar l'hora té efectes sobre la salut?

El canvi a l'horari d'hivern pot provocar desadaptació i símptomes similars als que provoca el jet-lag: fatiga i cansament general, somnolència durant el dia, dificultat per agafar el son a la nit, irritabilitat, manca de concentració i disminució del rendiment físic i intel·lectual. També es pot sentir gana a hores intempestives o, al contrari, manca de gana o sensació de plenitud després del menjar.

Quan s'estalvia el canvi d'hora?

Segons els experts a favor del canvi horari, suposa un estalvi energètic i econòmic. Des de l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE), s'aprofiten més les hores de sol, per la qual cosa no es consumeix tanta energia elèctrica. El càlcul que heu fet des d'IDAE és d'uns 6 euros a l'any. Vist així, et pot semblar una quantitat ínfima, i ells ho saben, però si es multipliquen aquests 6 euros pels 24 milions de llars a Espanya, l'estalvi puja a 144 milions d'euros.

Des de quan es canvia l'hora a Espanya?

En el cas de l'estat espanyol, aquest canvi es va començar a dur a terme anualment a partir de l'any 1973, quan la crisi del petroli afectava molts països industrialitzats. Aquests van acordar implementar aquesta mesura per intentar solucionar la situació energètica que es vivia llavors.