Els catalans puntuen la monarquia espanyola amb un 2 sobre 10

Els simpatitzants de tots els partits suspenen la Corona, mentre que el suport a una república es manté estable al 75%

El rei Felip VI i Elionor, el dia 20, durant el lliurament dels premis Princesa d'Astúries, a Oviedo

El rei Felip VI i Elionor, el dia 20, durant el lliurament dels premis Princesa d'Astúries, a Oviedo / EFE

ACN

La valoració dels catalans sobre la monarquia espanyola mai no ha arribat als 3 punts sobre 10 des que el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) va començar a preguntar per la qüestió el 2014. La percepció de la ciutadania pel que fa a la corona va baixar encara més la tardor del 2017, coincidint amb el referèndum i el discurs de Felip VI dos dies després, i ja no s'ha recuperat. La princesa Elionor arriba a la majoria d'edat aquest dimarts amb una nota a la seva institució que fa més de sis anys que no passa del 2 sobre 10 a Catalunya. De fet, els simpatitzants de tots els partits polítics amb representació al Parlament suspenen la Corona. A més, l'hereva al tron espanyol jura la Constitució amb un 75% de catalans favorables a una república.

L'últim baròmetre del CEO que va preguntar sobre el grau de confiança que mereix la Corona data del març d'aquest any, quan les 2.000 persones enquestades van posar un 1,7 de mitjana a la institució. Es tracta d'una xifra estable, ja que s'ha mogut entre l'1,7 i l'1,8 en les cinc vegades que la qüestió s'ha plantejat en els últims sis anys.

La puntuació de la Casa Reial va caure més de mig punt en el baròmetre de l'octubre del 2017 respecte quatre mesos enrere, quan la mitjana havia estat de 2,36 sobre 10. Entre el març del 2014 i el juny del 2017, la nota es va situar entre el 2 i el 3 –de fet, en aquest temps es va apreciar una lleugera millora, coincidint amb l'abdicació de Joan Carles I i la successió de Felip VI, malgrat no apropar-se mai a l'aprovat.

En l'últim baròmetre, els simpatitzants de tots els partits van suspendre la Corona, fins i tot els de partits explícitament monàrquics. Els potencials votants del PP li van posar un 4,7, mentre que els de Vox, un 4,6 i els de Cs, un 4,5. La resta de formacions la suspenen de manera més contundent, amb un 2,8 per part dels socialistes, i menys d'un 1 entre els simpatitzants d'ERC (0,6), En Comú Podem (0,6), Junts (0,3) i CUP (0,2). En global, un 60% dels participants a l'enquesta van atorgar un 0 a la monarquia.

La franja d'edat que va puntuar millor la institució va ser la de majors de 65 anys (2,4), seguida dels joves entre 18 i 24 anys (2,3). La ciutadania entre 35 i 49 anys van ser els més crítics amb els Borbons (1,2), mentre que per sexes no hi va haver diferències substancials. Entre els independentistes, la puntuació va ser de 0,7, i entre els partidaris de la unitat d'Espanya, va ascendir a 2,5 punts sobre 10.

El 70% de simpatitzants socialistes són republicans

Pel que fa al debat sobre la forma de govern desitjada, tres de cada quatre enquestats van apostar per la república el març d'aquest any. El percentatge s'ha mogut entre el 70% i el 75% les quatre vegades que el CEO ha preguntat per la matèria des del 2019, mentre que la monarquia mai ha arribat al 15% de suports.

Els simpatitzants de la majoria dels partits defensen la república, inclosos els socialistes (70%). ERC, Junts, els comuns i la CUP tenen entre les seves files més d'un 90% de republicans, mentre que els del PP (60%), Cs (90%) i Vox (52%) aposten per la continuïtat de la Corona. Al voltant d'un de cada deu votants del partit d'ultradreta no volen ni una monarquia ni una república, sinó una altra forma de govern.

Per edats, totes les franges aposten per la república, però els majors de 65 anys ho fan amb menys intensitat (65%) i les persones entre els 25 i els 34 anys, amb més que cap altra (81%).

Les deu enquestes del CEO són les úniques referències d'estudis públics respecte a l'actitud dels catalans pel que fa a la Corona. El CIS va preguntar sobre el tema fins l'any 2015, quan va desaparèixer de les enquestes, però en tot cas no ho va desagregar per comunitats autònomes. Des del 2011, els nivells de confiança arreu de l'Estat estaven per sota del 5 sobre 10.