Artur Mas: "El projecte independentista avui no té les condicions per tirar endavant"

L'expresident defensa que el "gran tema" a negociar és el pacte fiscal en la línia del concert econòmic

L'expresident Artur Mas participa d'un esmorzar informatiu amb la candidata de Junts, Míriam Nogueras

L'expresident Artur Mas participa d'un esmorzar informatiu amb la candidata de Junts, Míriam Nogueras / Nico Tomás

ACN

L'expresident de la Generalitat Artur Mas ha advertit de la debilitat actual de l'independentisme i ha parlat d'una situació de "desgavell". "El projecte independentista avui no té les condicions per tirar endavant. Això no vol dir que no les torni a tenir en el futur", ha assegurat Mas en una entrevista dominical a 'La Vanguardia'. "Qui digui que la independència es resoldrà els pròxims quatre anys o no veu la jugada o enganya (...) No podem castigar el país durant els pròxims anys amagant les incapacitats de l'independentisme i fent veure el que no és, gesticulant excessivament de cara a la galeria", ha continuat l'expresident català, que ha defensat que el "gran tema" a negociar ara és el pacte fiscal en la línia del concert econòmic.

"Som al postprocés"

"L'independentisme no ha de renunciar al referèndum. Al final, un dia o un altre, si els catalans no desisteixen, això serà la solució i arribarà", ha vaticinat Mas. "Però és molt evident que no passarà els pròxims anys i ara cal omplir el cistell. El que vaig defensar el 2011 i el 2012, un pacte fiscal en la línia del concert econòmic, és el gran tema", ha insistit l'expresident català, que ha donat per tancat el procés. "Som al postprocés. D'aquests deu anys, ja que no hem aconseguit els objectius que ens vam proposar, hem d'aprendre'n les lliçons. Tal com l'hem conegut, el procés ja està", ha valorat Mas, que considera que la situació política a Espanya és una "oportunitat d'or" per a Catalunya.

"Si això requereix reunir-se tantes vegades com calgui amb Sánchez, s'ha de fer. I no passa res. Cal treure tot el suc possible de la conjuntura", ha apostat l'expresident de la Generalitat, que sí ha lamentat les 'difícils' relacions entre Junts i ERC. "Si arribem a les eleccions amb Junts i ERC tirant-se els plats pel cap i barallats com mones, se'ls imputarà que no hagin aconseguit la independència i que hagin perdut la majoria", ha avisat Mas. "No dic que calgui repetir Junts pel Sí, però cal tenir un objectiu comú", ha reclamat l'expresident català, que no s'ha volgut mullar sobre el futur lideratge de JxCat a la Generalitat.

"Puigdemont prendrà la decisió. Si vol ser candidat, ningú no ho discutirà. Si no, s'ha de definir la candidatura. Ho dic des de fora perquè dono suport a Junts, però no soc dins, no he fet el pas", ha conclòs Mas.