Erra (Junts) defensa el "pragmatisme" de negociar amb el PSOE: "Ens hem adonat que ens toca agafar responsabilitat"

La presidenta del Parlament demana a Aragonès "gestos reals" perquè comenci a haver-hi acords entre independentistes

La presidenta del Parlament, Anna Erra, a una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies (ACN).

La presidenta del Parlament, Anna Erra, a una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies (ACN). / ACN

Mariona Puig / Marta Sierra (ACN)

La presidenta del Parlament, Anna Erra, ha defensat el "pragmatisme" de Junts a l'hora de negociar amb el PSOE a Madrid. "Ens hem adonat que a Junts ara li toca agafar el paper de la responsabilitat", ha afirmat en una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies (ACN). La presidenta de la cambra ha remarcat que el que ha fet el partit és "saber jugar el joc que s'ha trobat" per "anar avançant". De totes maneres, ha garantit que sempre mantenen una "vigilància atenta" perquè no els "enredin" en els acords. D'altra banda, Erra ha demanat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que faci "gestos reals" perquè comenci a haver-hi acords entre independentistes. "Tots parlem d'unitat però s'ha de demostrar amb gestos", ha dit Erra.

Segons la presidenta del Parlament, tot i que tot l'independentisme "rema pel mateix" encara va "una mica per separat". Precisament per això ha dit que per aconseguir una proposta "consensuada" per avançar cap a la independència caldria "gestos". "Hem de començar a fer acostaments i trobar punts d'acord, que no quedi només en un 'dir, dir i dir' i es vegi amb fets", ha demanat Erra. Un exemple d'això, creu, seria "fer trobades" i treure'n "petits acords inicials" que permetessin "generar complicitats i confiances". "El més important no és només seure, sinó que surtin acords", ha insistit.

La presidenta del Parlament ha remarcat que seria "una gran lliçó de país" que es pogués demostrar que l'independentisme "és capaç de tornar a trobar punts d'acord". Erra, en canvi, no ha donat importància a quin espai s'haurien de produir aquests acostaments i ha dit que "tant és".

A banda, la presidenta ha replicat a la proposta d'Aragonès sobre un hipotètic referèndum, que en una entrevista a l'ACN va defensar que preguntés per la independència de Catalunya però va obrir la porta a afegir-hi "alguna altra proposta". Erra no ha volgut entrar a valorar com hauria de ser la pregunta del referèndum però sí que li ha retret que el plantejament ha de ser "el màxim de consensuat possible" amb tot el moviment.

En aquesta línia, ha assenyalat que l'independentisme, que assegura que està "una mica desanimat", demana als partits que "facin les coses conjuntament o de manera més consensuada". Per això, creu, caldria que totes les propostes "tinguin un factor d'unitat i busquin el consens".

"Pragmatisme" de Junts

Més enllà de l'entesa entre independentistes, Erra s'ha referit a la política d'aliances de Junts amb les altres formacions, també al Congrés dels Diputats. Així, la presidenta del Parlament ha justificat el gir discursiu de Junts, que finalment va permetre la investidura de Pedro Sánchez com a nou president del govern espanyol. Segons Erra el que ha fet Junts és una aposta pel "pragmatisme" per "veritablement aconseguir coses que beneficiïn Catalunya".

"Senzillament el que fem és saber jugar el joc que ens hem trobat", ha resumit, i ha afegit que estan "jugant les cartes" que tenen per "millorar cada ciutat i el país".

En aquesta línia, Erra no s'ha tancat a parlar amb cap partit, tampoc amb el PP, i ha assegurat que durant les negociacions per a la investidura de Sánchez van "parlar amb tothom". "Sempre estem oberts a parlar amb tots els partits amb els que es pugui parlar i els que siguin totalment democràtics", ha destacat. Tot i això, ha assenyalat que parlar és una cosa i pactar, una altra, i ha remarcat que "ja s'ha vist amb qui s'ha arribat a acords".

De totes maneres, ha garantit que sempre mantenen una "vigilància atenta" perquè no els "enredin" en els acords. En el cas concret del pacte amb el PSOE per a la investidura de Sánchez ha afirmat que estan actuant "amb tota la desconfiança" i ha insistit en la idea de "cobrar per avançat".

Puigdemont, el millor candidat de Junts a Catalunya

D'altra banda, Erra també s'ha referit a l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, que actualment es troba a l'exili però que podria veure com canvia la seva situació si s'aprova i aplica la llei d'amnistia. De fet, Erra s'ha mostrat partidària que si Puigdemont pot tornar a Catalunya encapçali la candidatura de Junts a les properes eleccions catalanes, previstes per al febrer del 2025. "Personalment, per a mi, oi tant; indubtablement", ha respost en ser preguntada per si Puigdemont seria el millor candidat.

Tot i que ha remarcat que ha de ser l'expresident qui decideixi quin paper hi jugarà, ha dit que tant ella com "molta gent de Junts i del país" estarien "molt contents" si fos el candidat.

Abans de les eleccions catalanes, però, se celebraran els comicis al Parlament Europeu, previstos per aquesta primavera. A les últimes eleccions europees el cap de llista de Junts va ser Puigdemont. Si finalment l'expresident es decantés per prioritzar Catalunya –en un hipotètic retorn al país- Erra ha dit que es perdria "un actiu" a l'Eurocambra i que "també sabria greu", però ha insistit que qui ho haurà de decidir és Puigdemont.