El martorellenc Joan Capdevila, nou delegat de la Generalitat a Madrid

L'exdiputat d'ERC serà nomenat pel Consell Executiu del Govern dimarts que ve

El nou delegat de la Generalitat a Madrid, Joan Capdevila, en una intervenció al Congrés el 9 de març del 2023

El nou delegat de la Generalitat a Madrid, Joan Capdevila, en una intervenció al Congrés el 9 de març del 2023 / ACN

ACN

L'exdiputat d'ERC al Congrés Joan Capdevila serà el nou delegat del Govern a Madrid, segons ha avançat La Vanguardia i ha pogut confirmar l'ACN. Capdevila (Martorell, 1965) substitueix Ester Capella, que va abandonar aquesta responsabilitat a mitjans de juliol per esdevenir consellera de Territori. Capdevila ha estat diputat al Congrés per ERC des del 2016 i en aquesta etapa ha ocupat la presidència de la comissió d'Indústria, Comerç i Turisme i ha estat ponent a les comissions de Treball, Inclusió, i Seguretat Social i d'Hisenda i Funció pública. Serà nomenat al Consell Executiu del Govern de dimarts que ve.

Capdevia anava com a independent de número cinc a la llista d'ERC per Barcelona a les eleccions del 23-J, però no va ser escollit perquè els republicans es van quedar amb quatre escons a aquesta demarcació. Prèviament, havia ocupat aquest mateix número a les eleccions del 2015, 2016 i 2019, on sempre havia estat escollit diputat.

S'estrenarà com a delegat a l'acte de celebració de la Diada a Madrid que tindrà lloc el 14 de setembre amb presència de la consellera de Presidència, Laura Vilagrà. Ocuparà el càrrec en un moment de negociacions creuades entre els governs català i espanyol, d'una banda, i el PSOE i els partits independentistes, de l'altra, amb la investidura de Pedro Sánchez de rerefons.

Un dia abans de la celebració de l'acte institucional de la Diada a Madrid, el 13 de setembre, la seva predecessora, Ester Capella, mantindrà una trobada a Madrid amb la ministra de Transports, Raquel Sánchez, per avançar en el traspàs integral de Rodalies a la Generalitat i l'execució dels convenis pendents.

En la trajectòria de Capdevila també destaca el seu pas per Unió Democràtica de Catalunya fins al 2009, quan va deixar la militància a la formació liderada per Josep Antoni Duran i Lleida i va dirigir el diari digital El Matí, òrgan d'un corrent crítica amb la direcció.

També va formar part de la candidatura d'Agustí Benedito a la presidència del F.C. Barcelona el 2010.