Última hora del debat d'investidura de Pedro Sánchez, en directe

Regió7 t'explica al minut la informació i les notícies del ple que se celebra aquest 15 i 16 de novembre al Congrés dels Diputats i també sobre la llei d'amnistia

Redacció

El socialista Pedro Sánchez revalida la presidència del govern espanyol després de superar amb èxit i sense sorpreses la votació d'investidura al Congrés dels Diputats. El candidat necessitava majoria absoluta (176 dels 350 diputats) i, amb el suport de Sumar, ERC, Junts, EH Bildu, el PNB, el BNG i Coalició Canària, ha obtingut 179 vots favorables. 171 diputats s'han posicionat en contra i no hi ha hagut cap abstenció.

El president espanyol podria anunciar la composició del seu nou govern durant el cap de setmana en una roda de premsa a la Moncloa. El pas següent, previsiblement el pròxim dilluns, és la presa de possessió dels nous ministres a la Zarzuela i, després, l'intercanvi de carteres amb els seus predecessors. Dimarts es preveu la celebració d'un Consell de Ministres ordinari ja amb el nou executiu. Abans de la reunió els ministres es faran la tradicional fotografia a les escales de la Moncloa.

La votació s'ha produït en la segona jornada de debat, on els portaveus dels grups que aquest dimecres no van poder parlar han pogut expressar les seves opinions sobre la candidatura de Sánchez. Tot plegat, després d'una nit marcada per la detenció de quinze persones durant una nova jornada de protestes per l'amnistia davant la seu del PSOE a Ferraz.

Recupera aquí en vídeo el ple d'aquest dijous:

Ahir, durant la primera part del debat, Pedro Sánchez va dirigir-se als diputats per presentar la seva candidatura. Durant el discurs, que ha durat pràcticament dues hores, Sánchez ha anunciat la pròrroga de les rebaixes de l'IVA als aliments i la gratuïtat del transport públic per a joves i desocupats i, per l'altra, ha defensat llei de l'amnistia. Sobre aquest últim punt, Sánchez ha dit que l'aplicació de la mesura als encausats pel procés és una eina "perfectament legal i constitucional" que suposa "un pas endavant" per al "retrobament total".

Un cop reprès el debat, a les 15:30 hores, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, va afirmar que la investidura de Pedro Sánchez "neix d'un frau" per l'acord entre el PSOE i l'independentisme amb l'amnistia als encausats del procés. "El que es porta avui a la cambra no es va votar a les urnes", va manifestar.

En el seu torn de paraula el president de Vox, Santiago Abascal, va acusar Sánchez de fer "un primer pas" cap a "un cop a la nació, d'Estat, a la Constitució" per tal "d'iniciar la fi de la democràcia" i "abolir" l'estat de dret. El líder d'ultradreta va comparar Sánchez amb Hugo Chavez, Maduro o Hitler.

La líder de Sumar, Yolanda Díaz, va exigir a PP i Vox que deixin de donar lliçons de legalitat després d'un debat d'investidura marcat pels retrets pel perdó judicial als independentistes i ha defensat que "amb l'amnistia guanya la democràcia". "No són els amos de la Constitució", ha etzibat la vicepresidenta segona del govern espanyol en funcions, fent referència a les paraules del president popular, Alberto Núñez Feijóo.

El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, va reivindicar els fruits dels seus pactes amb el PSOE en temes com el finançament, Rodalies o l'amnistia i ha donat la "benvinguda" a Junts als seus plantejaments. "Durant quatre anys hem estat el sac de boxa de molta gent", ha lamentat el diputat republicà abans de dir que avui tothom balla "la música" d'ERC.

Al seu torn de paraula, la portaveu de Junts, Míriam Nogueras, va avisar el candidat a la presidència del PSOE, Pedro Sánchez, que s'haurà d'atrevir a "abordar" la qüestió catalana "de manera diferent" al que han fet en els últims quatre anys perquè sinó, la formació independentista no li donarà estabilitat a la legislatura. 

Sánchez ha tancat la seva intervenció en la primera jornada del debat d'investidura amb el compromís de "complir l'acord assolit" amb Junts, que representa una "oportunitat" per obrir "una nova etapa" i trobar "solucions polítiques al conflicte". "No permetrem que es frustri aquesta esperança", ha sentenciat en resposta a una intervenció de la portaveu de Junts, Míriam Nogueras. Sánchez ha afirmat que és "conscient" que "les ferides tarden a cicatritzar", però s'ha mostrat convençut que l'acord entre el PSOE i Junts "fructificarà" si els dos partits són capaços de mantenir viva la negociació i "escoltar" l'altra part.

Recupera el ple del debat d'investidura d'aquest dimecres a continuació:

Paral·lelament, en aquesta pàgina recollim tota la informació relacionada amb la investidura de Sánchez i també amb la llei d'amnistia que hi va lligada.

En directo