Abascal compara Sánchez amb Hitler i l'acusa de preparar un "cop d'estat"

El líder d'ultradreta amenaça al PP de trencar les "col·laboracions" si no atura la llei d'amnistia al Senat

El líder de Vox, Santiago Abascal, al faristol del Congrés dels Diputats

El líder de Vox, Santiago Abascal, al faristol del Congrés dels Diputats / Javier Barbancho

Arnau Martínez (ACN)

El president de Vox, Santiago Abascal, ha acusat a Pedro Sánchez de fer "un primer pas" cap a "un cop a la nació, d'Estat, a la Constitució" per tal "d'iniciar la fi de la democràcia" i "abolir" l'estat de dret. El líder d'ultradreta ha comparat Sánchez amb Hugo Chavez, Maduro o Hitler. "Amb la dictadura dels vots han arribat al poder alguns dels pitjors tirans de la història", ha insistit Abascal durant el seu torn de paraula en el debat d'investidura de Pedro Sánchez.

L'ultradretà també ha demanat a Feijóo que no tramiti la llei d'amnistia al Senat, on el PP té majoria absoluta. En cas contrari, "estarien col·laborant amb el cop i a nosaltres ens impediria col·laborar amb vostès en la resta d'institucions", ha advertit Abascal.

Després de comparar Sánchez amb Hitler, la presidenta del Congrés l'ha cridat a l'ordre i li ha demanat que retirés les seves paraules. Al final, Armengol ha dit que no constaria en el diari de sessions i el d'extremadreta s'ha queixat de no tenir llibertat d'expressió. Ha acusat els socialistes "d'emmordassar els diputats".

Pacte amb un "pròfug de la justícia"

Abascal ha assegurat que el PSOE ha pactat amb un "pròfug de la justícia" en referència a Carles Puigdemont i ha carregat contra la llei d'amnistia. El líder de Vox creu que els socialistes "han ajudat altres polítics a eludir la justícia per un grapat de vots". El president de la formació d'extrema dreta ha dit que Sánchez és "capaç de tot per aferrar-se al poder". També ha afirmat que l'únic "banquet" on s'hauria d'asseure Pedro Sánchez és el "dels acusats per haver atacat la Constitució".

Durant la intervenció, Abascal ha recordat els cops que diversos ministres del PSOE van assegurar que la llei d'amnistia no era possible en l'ordenament jurídic espanyol. "El mètode ha estat la mentida i l'engany permanent, Sánchez abusa com en un pati d'escola, menteix com ho faria un estafador professional", ha cridat.

El del partit d'extremadreta ha remarcat que el PSOE ha pactat amnistiar amb aquells que "van ferir més de 400 policies i amb els que van portar a Catalunya al límit de l'enfrontament civil". Amb els que "van incendiar carrers, cotxes policials i institucions", ha rematat.

"Aquest parlament no pot suprimir ni coaccionar el poder judicial", ha expressat el de Vox afegint que les Corts Generals no poden "atemptar contra la unitat de la nació". Seguint el fil, el nacionalista espanyol ha comentat que la investidura de Sánchez "destrueix" la pròpia "autoritat" de la cambra.

Contra la caixa única basca de la seguretat social

D'altra banda, Abascal ha acusat el líder del PSOE de "liquidar l'estat de dret" a través d'un pacte "infame". No només pels acords amb els independentistes, també pels pactes amb els partits bascs. Ha lamentat la caixa única de la seguretat social pactada amb el PNB: "Vol arruïnar algunes regions en benefici d'una petita casta". "No s'atreveixin a parlar més de solidaritat", ha clamat.

Il·legalitzar ERC i Junts

L'ultradretà ha explicat davant els diputats que al matí han registrat una petició al Congrés i al Senat per il·legalitzar ERC i Junts pels pactes del PSOE per l'amnistia, i ha demanat als populars que votin a favor. "Espanya s'ha despertat i no la derogaran", ha sentenciat.

Sánchez no respon i Vox marxa de l'hemicicle

En acabar la intervenció, els diputats de Vox han abandonat l'hemicicle. El portaveu dels socialistes, Patxi López, ha demanat la paraula per subratllar que acabaven d'escoltar un discurs que "incita a l'odi". El diputat del PSOE ha dit que els socialistes sempre "han combatut" les dictadures i els dictadors. "Alguns, potser els defensen, els enyoren i els volen emular", ha afegit referint-se als de Santiago Abascal. Després, Sánchez no ha volgut respondre a Vox.