Joan Carles i Felip, junts al funeral a Londres per Constantí

Els reis emèrits i els actuals acudeixen a l’homenatge de Windsor al germà de Sofia

Joan Carles I i el rei Felip VI, ahir al sortir de la capella de Sant Jordi, al castell de Windsor. | CHRIS JACKSON / AP

Joan Carles I i el rei Felip VI, ahir al sortir de la capella de Sant Jordi, al castell de Windsor. | CHRIS JACKSON / AP / PILAR SANTOS

Pilar Santos

Felip VI i Joan Carles I es van retrobar ahir al matí amb motiu del servei religiós en record de Constantí de Grècia que la seva família li va organitzar a Windsor. A la sortida de la capella de Sant Jordi, el Rei li va donar el braç al seu pare, que caminava amb un bastó, per ajudar-lo a entrar al cotxe que el va traslladar a la recepció oferta per la reina Camila al Gran Hall del castell de Windsor.

Constantí, mort el 10 de gener del 2023 als 82 anys, era germà de la reina Sofia. Va ser rei de Grècia des de 1964 fins a 1973, quan la monarquia va ser abolida per referèndum el 1974 i després de la denominada dictadura dels coronels (1967-1974). De fet, el seu funeral i enterrament a Atenes van tenir caràcter privat per decisió del Govern grec.

Els reis emèrits i els actuals, Felip i Letizia, van estar acompanyats ahir per una bona representació de la reialesa europea, tot i que per part dels amfitrions només hi va acudir Camila, ja que en l’últim moment va causar baixa el príncep de Gal·les, Guillem, "per raons personals" segons l’oficina del palau de Kensington, previsiblement perquè la seva dona, Caterina, va ser sotmesa a una cirurgia abdominal al gener. El rei Carles III es troba descansant a la seva residència de Sandringham (a l’est d’Anglaterra), apartat de les seves obligacions mentre s’està sotmetent a un tractament contra un càncer no especificat.

Felip i Letizia van arribar pocs minuts abans del migdia al porxo de Galilea de la capella de Sant Jordi del castell, per on havien entrat poc abans les infantes Elena i Cristina, que hi va acudir amb el seu fill Joan Urdangarin. Van ser acompanyats pel degà dels canonges de Windsor, Christopher Cocksworth.

Poc contacte

Joan Carles I i el seu fill no estaven junts des del 20 de desembre a Madrid, quan Elena va celebrar en família el seu 60è aniversari en un restaurant de la capital. La relació entre tots dos és freda i escassa des de l’any 2020, quan les informacions periodístiques van començar a donar a conèixer els diners ocults de l’emèrit i l’actual cap d’Estat va decidir retirar-li l’assignació als Pressupostos que encara cobrava i va anunciar que ell renunciava a l’herència que li pugui tocar quan mori el seu pare.

L’agost d’aquell any, Joan Carles I va decidir abandonar Espanya i traslladar-se a viure a Abu Dhabi (Emirats Àrabs Units), on el 5 de gener va celebrar una gran festa amb motiu del seu 86è aniversari, a la qual no va convidar els reis actuals ni les seves filles. Les fotografies d’aquesta celebració van acabar publicades a la revista ¡Hola!, una cosa que no va agradar a la Casa del Rei.

De fet l’última imatge de Felip VI i el seu pare fins ahir va ser feta el 19 de setembre del 2022, durant el funeral d’Isabel II, també al Regne Unit. Era la primera vegada que Felip VI i Letizia es retrobaven amb Joan Carles i Sofia des que el rei emèrit va marxar a Abu Dhabi.

Viatges a Sanxenxo

Des que viu als Emirats, Joan Carles ha viatjat en diverses ocasions Espanya, sobretot per participar en les regates a Sanxenxo (Pontevedra). La relació és tan dolenta que Felip VI no va voler que Joan Carles fos en la jura de la Constitució de la princesa Elionor l’octubre passat. Només va ser convidat al sopar familiar posterior que van organitzar al palau d’El Pardo.