El PSOE proposa la compareixença de Rajoy a la comissió d'investigació de l'Operació Catalunya

Els socialistes també inclouen en el llistat a Alícia Sánchez Camacho i Daniel de Alfonso, però no a Villarejo

L'expresident del govern espanyol del PP Mariano Rajoy a la presentació del seu llibre a Madrid, el 4 de desembre de 2019

L'expresident del govern espanyol del PP Mariano Rajoy a la presentació del seu llibre a Madrid, el 4 de desembre de 2019 / Andrea Zamorano

ACN

El PSOE proposa la compareixença de l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy a la comissió d'investigació de l'Operació Catalunya que es va constituir la setmana passada. Els socialistes s'alineen d'aquesta manera amb les peticions de les formacions independentistes que volen que Rajoy doni explicacions per la trama parapolicial que suposadament va espiar i fabricar proves falses per perjudicar l'independentisme abans, durant i després del procés independentista. Els socialistes també demanen la compareixença de l'exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal, l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz i l'exministre d'Hisenda Cristóbal Montoro.

En total, el PSOE ha registrat la petició de 22 compareixences en comissió. A més de Rajoy, Cospedal, Montoro i Fernández Díaz, el llistat de peticions del PSOE inclou l'exlíder del PP Alícia Sánchez-Camacho, l'exdirector de l'Oficina Antifrau de Catalunya Daniel de Alfonso i a l'excap Superior de la Policia a Catalunya Sebastian Trapote.

També l'exsecretari d'Estat de Seguretat Francisco Martínez i l'exdirector adjunt operatiu (DAO) de la Policia Eugenio Pino, a més de l'exdirector general de la Policia Nacional Ignacio Cosidó.

A més, el PSOE vol citar l'exresponsable de la Banca Privada d'Andorra, Higini Cierco, i el periodista Pedro Águeda. En canvi, no ha inclòs en el seu llistat el nom de l'excomissari José Manuel Villarejo.

Les peticions del PSOE tenen altes possibilitats de ser aprovades amb la majoria que va donar llum verda a la creació de la comissió el passat 28 de febrer (PSOE, Sumar, ERC, Junts, PNB, Bildu i BNG).

De fet, els socialistes han canviat de criteri respecte a Rajoy, perquè durant la passada legislatura havien tancat la porta a la seva compareixença per aquesta qüestió.