El CIS situa el PP com a primera força amb el 34% dels vots, 2,7 punts més que el PSOE

VOX recupera la tercera posició amb el 9,9% dels vots per davant de Sumar, que es queda amb el 9,2%

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, a la sessió de control al Congrés

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, a la sessió de control al Congrés / arxiu

ACN

El baròmetre del CIS del mes de març situa el PP en primera posició amb el 34% d'estimació de vot. Són 2,7 punts més que el PSOE, que obtindria el 31,3% de les paperetes si hi hagués ara eleccions.

D'aquesta manera, el PP guanya vuit dècimes respecte a fa un mes, mentre que el PSOE perd 1,7 punts. Vox registra un augment de dos punts (tenia un 7,9% d'estimació de vot al febrer) i recupera la tercera posició amb el 9,9% dels vots, mentre que Sumar perd un punt (tenia un 10,2% al febrer) i es queda en quarta posició amb el 9,2% dels vots. Podem continua caient fins al 2,2% d'estimació de vot. ERC se situa en sisena posició amb l'1,9% dels vots (2,1% al febrer) i Junts guanya dues dècimes i obtindria l'1,2% dels vots.

El PP trenca així l'empat tècnic que es va registrar fa un mes (33,2% pel PP i 33% pel PSOE) en un baròmetre que té en compte l'impacte del 'cas Koldo' i l'acord definitiu sobre la llei d'amnistia.

De fet, les dues formacions de la dreta espanyola guanyen en aquest sondeig 2,8 punts en total (0,8 el PP i 2 Vox) i sumen una estimació conjunta del 43,9% dels vots, mentre que les formacions del govern de coalició perden en conjunt 2,7 punts (1,7 el PSOE i 1 Sumar) i es queden amb una estimació conjunta del 40,2% dels vots.

Malgrat aquests resultats, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, continua essent l'opció més citada quan es pregunta als ciutadans qui volen que sigui el president espanyol. Sánchez obté el 23,3% de les respostes, mentre que Feijóo es queda amb el 16,5%. Els segueix Yolanda Díaz amb el 6,3%, Santiago Abascal amb el 5,9% i Isabel Díaz Ayuso amb el 5,3%.

Feijoo, primer en valoració

Pel que fa a la valoració dels líders, cap aprova, però el més ben puntuat és Alberto Núñez Feijóo, amb un 4,22, per davant de Yolanda Díaz, amb un 4,11 i Pedro Sánchez, amb un 4,1. Santiago Abascal tanca la llista amb un 2,82. El fet que Feijóo se situï en primera posició trenca l'ordre que hi havia fins ara. Al mes de febrer la més ben puntuada era Yolanda Díaz (4,27), seguida de Pedro Sánchez (4,25) i Feijóo (4,18).

Sánchez genera "cap confiança" o "poca confiança" a una majoria dels enquestats. Un 46% diu que no li té "cap confiança", i un 23,5% "poca confiança". Només un 22,4% sent "bastanta confiança" i un 6% "molta confiança".

Uns resultats similars als de Feijóo, que també genera "cap confiança" en el 36% dels enquestats i "poca confiança" en el 36,3%. Només un 21,6% diu que li té "bastanta confiança" i un 4,3% "molta confiança".

Pel que fa als principals problemes dels ciutadans, "la crisi econòmica i els problemes econòmics" continuen en primera posició amb un 41,7% de les respostes. El segueix la sanitat (15,8%), la qualitat de l'ocupació (15,4%) i l'habitatge (11,2%).

Malgrat el debat, només un 1,6% citen la llei d'amnistia entre els seus primer, segon o tercer principal problema, i la independència de Catalunya només apareix en un 1,2% de les respostes.