Les delegacions negociadores de Rússia i Ucraïna han informat aquest dilluns que la primera ronda de negociacions entre els dos territoris ha conclòs amb el compromís de continuar amb el diàleg en els pròxims dies.

Vladimir Medinski, assistent del president de Rússia, Vladimir Putin, ha detallat davant la premsa que la pròxima reunió tindrà lloc a la frontera entre Polònia i Bielorússia, una qüestió sobre la qual també hi ha acord, segons ha informat l'agència de notícies russa Interfax.

Després de les converses, que han durat unes sis hores, Mijailo Podoliak, cap de l'oficina del president d'Ucraïna, ha traslladat que totes dues parts "han identificat una sèrie de temes prioritaris sobre els quals s'han perfilat determinades decisions i s'han aconseguit certs avenços", segons ha recollit l'agència UNIAN.

Ucraïna i Rússia s'han vist aquest dilluns les cares per primera vegada des de la invasió, un diàleg que ha arrencat amb recels, com han reconegut en públic els principals actors. La cita ha tingut lloc a Pripiat, a la frontera entre Ucraïna i Bielorússia, un país aquest últim que dista molt de ser un observador imparcial en el conflicte.

Així mateix, aquest dilluns el president de Rússia, Vladímir Putin s'ha compromès amb el president francès, Emmanuel Macron, a no atacar la població ni les infraestructures civils d'Ucraïna, segons ha informat l'Elisi després d'una trucada entre els dos líders. A més, Putin també ha garantit al president francès que les carreteres seran segures, en especial la ruta cap al sud de Kíev.

Macron ha demanat al seu homòleg rus que s'acordi un "alto el foc immediat" en el marc de les negociacions obertes a Bielorússia amb el govern ucraïnès, i ha exigit respecte pel dret humanitari internacional. A la reunió d'avui però, Rússia ha buscat abordar la possibilitat que el país veí adoptés un estatut neutral respecte a l'OTAN.

12

El drama de la guerra d'Ucraïna, en fotos

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha instat hores abans de la reunió en un videomissatge -en què s'ha dirigit als soldats russos- a abandonar Ucraïna i deposar les armes. "Ho dic una vegada més: 4.500 ocupants russos han caigut. Surtin d'aquí. No confiïn en els seus comandants. Només salvin la vida", ha afirmat.

Aquest dilluns, Zelenski també ha demanat a la UE l'entrada "immediata" d'Ucraïna al club dels 27.

Rússia diu que les negociacions no impliquen que aturi l'ofensiva

Per part russa han acudit a la trobada Vladímir Medinski, assistent del president de Rússia, el viceministre d'Exteriors Andrei Rudenko, un viceministre de Defensa, el president del Comitè d'Afers Internacionals de la Duma (Cambra Baixa) Leonid Slutski.

Foc, míssils i tancs cremats: la imatge d'una ciutat ucraïnesa després de patir un atac de Rússia

Foc, míssils i tancs cremats: la imatge d'una ciutat ucraïnesa després de patir un atac de Rússia

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peksov, ha afirmat a la roda de premsa telefònica diària que no ha volgut comentar les perspectives d'un acord a la cita, i ha instat a tothom a deixar que els negociadors treballin sense soroll des de l'exterior.

"L'únic que lamentem és que les negociacions no comencessin un dia abans, quan vam tenir aquesta oportunitat. Com saben, la nostra delegació ha estat esperant allà, a Bielorússia, durant moltes hores. La nostra delegació estava a punt des de la mitjanit, però la part contrària ha arribat fa poc temps”, ha afegit.

Per qüestions logístiques i de seguretat, la delegació ucraïnesa ha arribat poc abans de les 12.00 hora local (09.00 GMT) en un helicòpter polonès, segons BELTA.

Arribada de la delegació ucraïnesa Sergei KHOLODILIN / BELTA / AFP

Els responsables ucraïnesos han accedit finalment a viatjar a Bielorússia, però no a Minsk com havia proposat inicialment Rússia, atès que considera que Lukaixenko, no és neutral en haver acollit més de 30.000 soldats russos i equipament militar per a uns exercicis conjunts que han servit a Moscou per creuar la frontera sud d'aquell país per atacar Ucraïna.

A més, Lukaixenko s'ha declarat recentment predisposat a viatjar amb el president rus, Vladímir Putin, a la península ucraïnesa de Crimea, annexionada pel Kremlin el 2014.

Va ser a Minsk on es van signar els Acords de Pau per al Donbàs el 2015, pactes que per la guerra s'han quedat en paper mullat i que, segons Moscou, en vuit anys no s'han implementat per part de Kíev.