Activitat volcànica

Un nou volcà entra en erupció a Islàndia

Ara per ara, l’aeroport principal del país, Keflavík, no presenta problemes per operar

Agències

Un volcà ha entrat en erupció aquest dilluns a la tarda a Islàndia, a uns 30 km de la capital, Reykjavík, segons ha anunciat l’institut meteorològic islandès.

Islàndia, que té 30 sistemes volcànics i més de 600 fonts termals, és un dels llocs geològicament més actius de la terra, per la seva posició a la serralada de l’Atlàntic mitjà on xoquen les plaques tectòniques d’Amèrica del Nord i Euràsia. L’àrea, a la península de Reykjanes, és a prop de llocs on ja hi va haver importants erupcions el 2021 i 2022.

Aquest dilluns al vespre, l’aeroport principal, Keflavík, no presenta problemes per operar i no hi ha interrupcions en les arribades ni les sortides, segons el seu lloc web.

Una de les erupcions volcàniques més pertorbadores en la història recent d’Islàndia es va produir el 2010, quan Eyjafjallajökull, a la part sud del país, va llançar un núvol de cendres tan gran que va paralitzar el trànsit aeri a tot Europa durant setmanes, cosa que va provocar la cancel·lació de 100.000 vols i va afectar més de 10 milions de persones.

És possible que l’activitat volcànica a la Península tardi anys o dècades a acabar, segons l’Oficina Meteorològica d’Islàndia. L’erupció es va produir cap a les 16.20 GMT a prop d’una petita muntanya anomenada Litli Hrutur, a uns quants quilòmetres d’on, el 2021 i el 2022, es van produir les últimes erupcions a la península de Reykjanes, al sud-oest de la capital, segons l’institut meteorològic, l’IMO.

Més de 2.000 sismes

La setmana passada es van registrat prop de 2.200 terratrèmols al voltant de la capital d’Islàndia, avançant que hi podria haver una erupció volcànica imminent, segons ha anat monitoritzant l’institut meteorològic. L’activitat sísmica va fer que aquesta agència canviés de «verd» a «taronja» el nivell d’alerta sobre el risc d’una erupció per a la indústria de l’aviació.