Dos espanyols han "patit l'atac de Gaza a Israel", segons el Ministeri d'Afers Estrangers

Fonts diplomàtiques han confirmat les identitats dels desapareguts: un basc de 46 anys i una jove de 19

El ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel Albares, durant una atenció als mitjans a Brussel·les

El ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel Albares, durant una atenció als mitjans a Brussel·les / Arxiu / Albert Cadanet

Europa Press

Entre les persones desaparegudes arran de l'atac de Gaza a Israel hi ha un basc de 46 anys que residia en un kibutz (una comuna agrícola) i una jove de 19 anys amb doble nacionalitat espanyola i israeliana amb familiars residents a Sevilla, segons ha avançat El Confidencial i han confirmat a EFE fonts diplomàtiques.

El basc és Iván Illarramendi Saizar, de 46 anys, natural de la localitat de Zarautz, on va deixar d'estar empadronat el 1986. Viu a Israel amb la seva esposa, en un kibutz situat a dos quilòmetres de la franja de Gaza. L'altra espanyola desapareguda és Maya Villalobo Sinvany, de 19 anys i amb nacionalitat espanyola i israeliana. En el moment de l'atac es trobava a la base de Nahal Oz, també a prop de la frontera de Gaza, fent el servei militar.

El ministre d'Exteriors espanyol en funcions, José Manuel Albares, ha confirmat aquest dilluns al matí que hi havia dos espanyols afectats per l'atac, però no ha detallat en quin estat es troben. En declaracions a 'TVE', Albares ha apuntat que tenen les seves identitats i que estan en contacte tant amb les autoritats israelianes com amb els familiars de les dues persones afectades pel conflicte. El ministre d'Exteriors en funcions ha evitat donar per ara "cap dada al respecte" perquè, ha explicat, estan "intentant aclarir" el que ha passat i ajudant "en tot el que és possible".

Pel que fa a les repatriacions, el ministre d'Exteriors en funcions ha esperat que "durant el dia d'avui" els ciutadans espanyols puguin sortir d'Israel amb la represa dels vols, que havien estat cancel·lats pels combats.

D'altra banda, Albares ha confirmat que la UE "valora" convocar una reunió de ministres d'Exteriors extraordinària per la guerra entre Hamàs i Israel. El ministre d'Exteriors en funcions ha remarcat que està en contacte amb el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, així com amb els seus homòlegs israelià i palestí, a més d'altres ministres de països de la regió.